Svédgombasaláta

Elkészítés módja
1. A gombát kétféleképp szokás megtisztítani. Az egyik, amikor homokos talpát levágjuk (csak a homokos részt), majd kis-késsel a kalapját vékonyan meghámozzuk. Az így előkészített gombát megmosni sem fontos, de azért hideg vízzel leöblíthetjük.
2. Takarékosabb és kevesebb vesződséggel járó megoldás a másik. A gombát – miután homokos talpát levágtuk – szűrőbetétbe tesszük és folyó víz alatt kézzel belekeverve addig mossuk (áztatni nem szabad, mert megszívja magát, rossz lesz az íze), míg tiszta nem lesz. Ezután lecsöpögtetjük.
3. A gombát először félbe, majd csinos kis cikkekre vágjuk – egy közepes fejet úgy 6-8 részre. A hagymát megtisztítjuk és finomra vágjuk vagy lereszeljük.
4. Az olajat egy magas falú serpenyőben vagy lábasban kissé megforrósítjuk, a hagymát rászórjuk, közepes lángon 2-3 perc alatt aranysárgára sütjük. A gombát hozzáadjuk, nagy lángon 3-4 percig pirítjuk. Ezután megsózzuk, megborsozzuk, a babérlevelet beledobjuk és lefödve, kis lángon kb. 8 perc alatt puhára pároljuk. Akkor jó, ha a gomba összeesett, de a levét nem főtte el.
5. A paradicsompürével, a citrom kifacsart és átszűrt levével meg a porcukorral ízesítjük, ezután egy-egy csipetnyi rozmaringgal meg kakukkfűvel fűszerezzük, és hűlni hagyjuk.
Svédgombasaláta recepthez fűződő történet, jótanács
Olaj helyett se vajat, se zsírt ne használjunk hozzá, mert ha kihűl, ezek kicsapódnak a saláta tetején és ez bizony nem étvágygerjesztő.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.