Sümegprágai színes csigák
Elkészítés módja
1. Az éti csigákat hűvös helyen 4 napig éheztetjük. Ezután hideg vízben jól megmossuk, majd lobogó, bő forró vízben 30 percen át főzzük. Hideg vízzel lehűtjük, majd egy hegyes tűt szúrunk a csigahúsba és csavaró mozdulattal kihúzzuk a csigákat a házaikból. Fekete törékeny csavaros részüket a csigahúsról letörjük, és kidobjuk. A csigahúst a talpával és a rajta lévő fekete résszel, ami a belsőségeket is tartalmazza, egy nagyobb tálba rakjuk. A sót rászórjuk, amivel két tenyerünk közt erősen dörzsöljük a csigahúst. Addig dörzsöljük, míg a nyálkától meg nem tisztul; ezt úgy ellenőrizzük, hogy párat bő víz alatt leöblítünk, és ha a talpak oldalán már nincs sárgás nyálka, akkor jól ledörzsöltük. Ekkor az összes csigahúst kimossuk a sóból.
2. Kb. 3 liter vizet a borral ízesítve fölforralunk. Megsózzuk, és beletesszük a tüllkendőbe kötözött fűszereket is. Amint forr, belerakjuk az előkészített csigahúst, kis lángra állítjuk, kis rést hagyva lefödjük, és 4 órán át főzzük. Levében hűlni hagyjuk.
3. A medvehagymás fűszervajhoz a puha vajat a reszelt sajttal, a tojássárgájával, a zúzott fokhagymával, frissen őrölt fehér borssal, az apróra vágott medvehagymával, petrezselyem- és zellerzölddel meg kakukkfűvel összekeverjük, megsózzuk. Egy alufólialapra halmozzuk, 2,5 centi vastag hengerré formázzuk, betekerjük a fóliába, és lehűtjük.
4. A csigatálakba mogyorónyi fűszervajat teszünk. A főzőlevükből kivett puha csigahúst kézzel kinyomkodjuk, és kettesével a csigatálakba töltjük. Fűszervajjal lezárjuk, és közepesen forró sütőben 6-8 percig sütjük. Forrón, pirítóssal kínáljuk.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.