Sült padlizsánpogácsák csípős paradicsommártással

Sült padlizsánpogácsák csípős paradicsommártással recept
Hozzávalók
•  1.2 kg padlizsán
• 
•  1-2 tojás
•  1 evőkanál reszelt sajt
•  4 evőkanál zsemlemorzsa
•  1 kiskanál friss bazsalikomlevél
•  1 mokkáskanál csípős pirospaprika
•  3-4 evőkanál finomliszt
a sütéshez:
•  bő olaj
a csípős paradicsommártáshoz:
•  1 kg paradicsom
•  10 dkg húsos szalonna (vegetariánusok ezt hagyják ki)
•  1 közepes vöröshagyma
•  4 evőkanál olaj (olíva is lehet)
•  fél kiskanál só
•  1 cseresznyepaprika (1 mokkáskanál Erős Pista is lehet)
•  1 kiskanál friss bazsalikomlevél

Elkészítés módja

1. A padlizsánt megmossuk, majd miután a kocsányát levágtuk, héjastól 2 centis kockákra aprítjuk. Kb. 1 kiskanál sóval bedörzsöljük, 30 percen át állni hagyjuk, közben néhányszor átforgatjuk.

2. Ezután hideg vízzel leöblítjük, majd enyhén sós, forrásban lévő vízbe szórjuk. Közepes lángon kb. 5 perc alatt roppanósra főzzük, leszűrjük. Hűlni hagyjuk, azután – mint a beáztatott zsemlét szokás – alaposan kifacsarjuk. Apróra vágjuk vagy ledaráljuk, tálba töltjük. A tojássárgájával, a reszelt sajttal, a zsemlemorzsával, a durvára vágott bazsalikommal és a pirospaprikával összekeverjük. Megkóstoljuk, ha kell megsózzuk, és félretesszük annyi időre, míg előkészítjük a hozzávaló mártást.

3. A paradicsomot megmossuk, szárát kimetsszük, a szemeket meghámozzuk – ehhez, ha kell, forró vízbe is márthatjuk. Félbevágva magjait kikaparjuk, húsát fölaprítjuk. A szalonnát apró kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. Az olívás olajat lábasba töltjük, a szalonnát és a hagymát 4-5 percig pirítjuk rajta. A paradicsomot hozzáadjuk, megsózzuk, közepes lángon, lefedve kb. 25 percig főzzük. Közben többször megkeverjük. Ha kell, egy kevés vizet is öntünk alá. Ezután szitán áttörjük, illetve egyszerűbb, ha merülőmixerrel pépesítjük. Újra a tűzre tesszük, a cseresznyepaprikát (Erős Pistát) és az apróra vágott bazsalikomot hozzáadjuk, 3-4 percig forraljuk, majd a paprikát kivesszük belőle (ha az egész család „csípi” az erőset, akkor benne hagyhatjuk.

4. A padlizsános masszából a szokásos módon lapos, féltenyérnyi pogácsákat formálunk, lisztben megforgatjuk. Egy serpenyőben ujjnyi olajat forrósítunk, a kis vagdaltakat oldalanként 2-3 percig sütjük benne, lecsöpögtetjük. A mártással körülöntve kínáljuk.

A leírásban szereplő Sült padlizsánpogácsák csípős paradicsommártással recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (pogácsa) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.