Spárga Patat Lajos kedvére

Elkészítés módja
1. A spárga végeit kb. félcenti vastagon levágjuk, majd a szálakat 40-60 percig jéghideg vízbe áztatjuk. Ez felfrissíti a spárgát, még akkor is, ha zsenge, ráadásul majd meghámozni is könnyebb.
2. Lecsöpögtetjük, és egy speciális spárgahámozóval vékony héját lehántjuk. Ehhez a fej alatt kb. 2,5 centivel a száron először lefelé, majd ugyanitt fölfelé húzzuk a hámozót. Csak ezután fordítunk rajta kissé, és innen is lehántjuk a héját. Addig ismételgetjük ezt a műveletet, míg körbe nem érünk.
3. Az így előkészített spárgát adagonként, azaz nyolcasával, tízesével csinos kis kötegekbe rendezzük, majd kötözőspárgával átkötjük. Egy lábasban, amibe majd a spárgakötegek elférnek, vizet forralunk, megsózzuk, kis lángra állítjuk. A spárgát belerakjuk, a lábast lefedjük, a zöldséget 8 percig főzzük, így tökéletesen roppanós lesz. A spárgát a vízből kiemeljük, ruhaszalvétán leszárítjuk, majd miután a kötözőspárgát levágtuk róla, kivajazott egyszemélyes tűzálló tálkákba rakjuk.
4. Amíg a spárga puhul, elkészítjük a rávalót. Ehhez a zsemléket kockákra vágjuk, egy tálba szórjuk, majd annyi tejet öntünk rá, amennyitől szépen fölpuhul, de nem lesz túl lágy. Éppen azért, amikor a tejet ráöntöttük, a zsemlét nyomkodjuk egy kicsit a tál aljához, azaz tömörítsük. Ezután kanalazzuk át a gyorsvágógépbe. A tejföllel, a tejszínnel, és a tojások sárgájával teljesen simára keverjük, enyhén megsózzuk, megborsozzuk. Átkapargatjuk egy tálba, a kemény habbá vert tojásfehérjét beleforgatjuk.
5. Négyfelé osztva egyenletesen a spárgára halmozzuk, a reszelt sajttal behintjük. Előmelegített sütőben, nagy lánggal (210 ºC; légkeveréses sütőben 190 ºC) kb. 8 percig sütjük, ezalatt a teteje szépen megpirul. Melegen, egy pohárka behűtött száraz fehérbor kíséretében tálaljuk.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.