Somlói galuska muffin
Elkészítés módja
1. Egy bögrében keverjük ki csomómentesre a pudingport a cukorral és egy kevés langyos tejjel. A maradék tejet alacsony hőfokon melegítsük fel, majd adjuk hozzá az elkevert pudingport. Főzzük tovább, majd amikor sűrűsödni kezd, keverjük hozzá olvadásig a vajas margarint, és adjuk hozzá a beáztatott, lecsepegtetett mazsolát.
2. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.180°C-ra.
3. Egy nagy tálban keverjük habosra a puha vajas margarint a cukorral és a vanillincukorral, majd adjuk hozzá egyenként a tojásokat. Keverjük simára, majd adjuk hozzá a sütőporral és sóval elkevert lisztet és folyamatos keverés mellett - tejjel felöntve - alakítsuk homogén tésztává.
4. A tésztát ekkor felezzük el, az egyik feléhez keverjük hozzá a citromhéjat és a darált dió felét, a tészta másik feléhez pedig szitáljuk hozzá a kakaóport, így nem lesz csomós, majd szintén keverjük el egyenletesen.
5. Illesszünk 12 papírkapszlit a muffinsütőbe, vagy használjunk szilikon muffin sütőformát. Egy kávéskanál segítségével kanalazzunk a formába egy kanál csokis tésztát, mellé egy kanál diósat, szórjuk meg dióval, kanalazzunk rá egy kanál vaníliakrémet, majd fedjük be ismét egy-egy kiskanál csokis, illetve diós tésztával. Vigyázzunk, hogy csak 3/4-ig töltsük a tésztát. A maradék diót szórjuk a muffinok tetejére (kicsit tegyünk félre a végső díszítéshez).
6. Süssük őket készre az előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt. Mielőtt kivesszük, ellenőrizzük a tésztát tűpróbával.
7. Amíg sülnek a muffinok készítsük el a szirupot. A hozzávalókat pár perc alatt forraljuk sziruppá, majd tegyük félre lehűlni.
8. A kész, lehűlt muffinok közepébe vájjunk egy kis lyukat, öntsünk bele egy kevés szirupot, majd hagyjuk állni, amíg elkészítjük a csokoládéöntetet.
9. A csokoládéöntethez az összetört csokoládét gőz fölött olvasszuk fel, hevítsük a vízzel, a cukorral és a rummal forrásig, majd keverjük fényesre a vajas margarinnal, végül hűtsük le szobahőmérsékletűre.
10. Tálaláskor locsoljuk a csokoládéöntet a muffinok tetejére, nyomjunk rá egy adag tejszínhabot, majd folyassunk vékony csokoládécsíkokat a tetejére és szórjuk meg a maradék darált dióval.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.