Rakott palacsinta főszakács kedvére

Elkészítés módja
1. Egy kb. 20 x 30 centis, legalább 8 centi magas tepsit vagy tűzálló tálat kikenünk, porcukorral behintjük és az aljára 2-2 palacsintát egymásra fektetünk. A kerek palacsinta úgy simul legjobban a széléhez, ha egy kicsit levágunk belőle, és sima oldalukat a tepsi két oldalához illesztjük, de ez csak az aljánál meg a tetejénél fontos igazán.
2. A diót a fele porcukorral összekeverjük, egyharmadát egyenletesen a palacsintára szórjuk, 2 palacsintát ráfektetünk. A túrót szitán áttörjük, a tojások sárgájával, a vaníliás cukorral, a többi porcukorral meg a reszelt citromhéjjal összekeverjük. Egyharmadát rákenjük a palacsintára, amire újabb 2 tészta kerül.
3. A lekvár egyharmadát rákenjük, 2 palacsintát ráfektetünk, a kakaópor egyharmadát rászórjuk, egy kevés olvasztott margarinnal meglocsoljuk. (Ha cukrozatlan kakaóport használunk, 1-2 evőkanál kristálycukorral keverjük össze.)
4. Ezt a rétegezést még kétszer megismételjük, míg a hozzávalókból tart. A tetejére ugyanúgy 4 palacsinta kerül, mint az aljára. A tejfölt a tojásokkal kikeverjük, a rakottas tetejére öntjük, elsimítjuk, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 35 percig sütjük.
5. Közben a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a végefelé kanalanként a kristálycukrot is beleszórjuk. A sült palacsintarakottas tetejére simítjuk, villával megcifrázzuk (hullámos mintát rajzolunk a tetejére) és a sütőbe visszatolva még kb. 12 percig sütjük, míg aranybarna nem lesz. Ezután a sütés erősségét kb. 100 °C-ra csökkentjük, a sütőajtót résnyire kitámasztjuk, és a habot még 15-20 percig így szárítjuk. Melegen, kockákra vágva tálaljuk.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.