Óbudai snapszer leves

Elkészítés módja
1. A káposztát megkóstoljuk, ha túl savanykás lenne, hideg vízzel átöblítjük. Ezután kinyomkodva vágódeszkára halmozzuk, és néhány vágással rövidebbre aprítjuk. A sárgarépát és a hagymát megtisztítjuk, az előbbit vékonyan fölszeleteljük, az utóbbit finomra aprítjuk. A füstölt húst kicsi, a szalonnát még ennél is kisebb kockákra vágjuk.
2. A hagymát egy lábasban a zsíron vagy az olajon, a szalonnát hozzáadva, kevergetve 5-6 perc alatt megfuttatjuk. A füstölt húst rádobjuk, kevergetve együtt pirítjuk tovább. A pirospaprikával meghintjük, a köményt és a zúzott fokhagymát (fokhagymakrémet) is hozzáadjuk, jól elkeverjük. Belekerül a káposzta, a répa, a babér és a borskeverék. Jól összeforgatjuk, majd 1,8 liter vízzel fölöntjük. Nagy lángon fölforraljuk, majd kis rést hagyva lefedjük, és kb. 45 percig főzzük.
3. Hozzáadjuk a karikákra vágott virslit, 3-4 percig főzzük, a majoránnával, a Piros Arannyal és az Erős Pistával ízesítjük, ha kell, utánafűszerezzük. A tejfölt a liszttel és egy kevés hideg vízzel simára keverjük, hozzáadunk kb. 1 merőkanálnyit a sűrűje nélkül a forró levesből is (ez azért kell, hogy ne kapja össze a habarást a forró leves). A leveshez öntjük, 1-2 percig főzzük, hogy egy kicsit besűrűsödjön, és véletlen se maradjon liszt ízű. A tésztát külön, enyhén sózott vízben kifőzzük, tálaláskor rakjuk a levesbe.
4. Cserépcsuporba merve, fölaprított petrezselyemmel és kaporral megszórva, tejföllel díszítve tálaljuk.
Óbudai snapszer leves recepthez fűződő történet, jótanács
Az óbudai Kéhli vendéglőben külön asztalt terítettek az asztaltársaságok közül a kártyázók számára. Egyszer - úgy az 1930-as évek körül - a jegyző, egy átmulatott éjszaka után, másnaposságát orvosolandó újra becsípett, és így ült le kártyaasztalhoz. Négyes óbudai snapszert játszottak. Amikor a jegyzőre került a licitálás sora, a kezében lévő piros ásszal tévedésből saját magát hívta meg, a „piros ász\" bemondással. Mivel azonban a részegeknek külön őrangyaluk van, a második három lappal megkapta a piros tízest, királyt és felsőt is. Bemondta a snapszert, és meg is játszotta. Örömében a pincért hívta, és „Főúr!–snapszert az uraknak!\" – felkiáltással az asztalra borulva elaludt; így nem részletezte tovább, milyen étket is ért a snapszer alatt. A pincér jelentette a konyhának a megrendelést, hisz a Kéhli híres volt arról, hogy bármely rendelésnek meg tud felelni. Így történt ezúttal is: Kéhli néni összeállított egy tartalmas, pikáns levest, és a főpincért azzal a megjegyzéssel küldte az asztalhoz, hogy „Józsi, vigye ki az uraknak a snapszerüket!\". Így került a vendéglő választékába, és lett közkedvelt az „óbudai snapszer\". Az eredeti receptet Kéhli néni diktálta le, s „Az Öreg” tette közzé. Ebben nem szerepelt se majoránna, se Piros Arany vagy Erős Pista, mi mégis ezekkel főztük, hogy még ízesebb legyen.
:D Megkértük másszon fel. :)
Jaaaj! Hajnali 6 óra van! Honnan vegyek most snapszert? :D Kellett nekem elolvasni?! Most kilukad a gyomrom az éhségtől! :D Még az illatát is érzem! Jó kis tartalmas leves! Csak még arra lennék kíváncsi, hogy díszítésnek hogy tudták rá tenni "Karikás Pista bácsit"? :D
Köszönjük szépen. Zsuzsa, csak pozitívan!
Szenzációs recept!Kedvenceknél a helye.
Csodálatos ez a leves,de azt hiszem nem is nézegetem,mert a jelenlegi betegségem miatt, ha megenném bele is halnék.Ha meggyógyulok,az első az lessz hogy megfőzöm.Ha meggyógyulok!
Ezt nagy örömmel olvastuk. :)
Nagyon finom készítettem már ilyen levest:)