Nyögvenyelő (öreglebbencs túróval)

Nyögvenyelő  (öreglebbencs túróval) recept
Hozzávalók
•  25-30 dkg füstölt szalonna
•  8 közepes szem burgonya (kb. 1.2 kg)
•  3 evőkanál zsír
•  8 maréknyi lebbencstészta (kb.50 dkg)
•  1 kiskanál jóféle pirospaprika
•  jó 1 evőkanál só
•  50 dkg (személyenként 5 deka) juhtúró (olykor tehéntúró)

Elkészítés módja

1. A szalonnát 1 centis kockákra vágjuk, és alföldi típusú, lefelé szűkülő öntött vas bográcsban, nem túl erős tűz fölött a zsírját kiolvasztjuk. Közben elegendő idő van arra, hogy a burgonyát megtisztítsuk, és félbevágva vékonyan fölszeleteljük, azaz félkarikákra vágjuk.

2. A zsírt a kisütött szalonnára rakjuk, s amint fölolvadt, hozzáadjuk a tésztát is. A bográcsot a fülénél rázogatva a lebbencset erősen zsemleszínűre pirítjuk rajta. Fontos, a tűz továbbra se legyen erős alatta, mert akkor a kisebb tésztadarabkák megéghetnek, ellenben a nagyok csak félig pirulnak meg.

3. Hozzákeverjük a krumplit, néhány percig együtt pirítjuk tovább. A pirospaprikával fűszerezzük, éppen csak összerázzuk, majd kb. 2,75 liter, ha lehet forrásban lévő vízzel fölöntjük. Megsózzuk, idényben 1 cső paprikát is beledobunk. A bogrács belső falánál kavargatjuk, majd amikor kezd elfőni a leve, a keverést abbahagyjuk, és a túrót a tetejére morzsoljuk. A bogrács fülét kézben fogva mozgatjuk a benne lévő ételt, nehogy az alja leragadjon. Először jó ideig a bogrács függőleges tengelye körül, vízszintes síkban mozgatjuk körbe az ételt, majd a bogrács fülével úgy kell ügyeskedve óvatosan emelgetve rázogatni, hogy az aljáról felülre forogjon az étel, mintha az egymással összetapadt krumpli és lebbencs egy nagy kitömött labda lenne. Akkor jó, ha így össze is áll, és a külseje egy kicsit megpirul. Erdei Ferenc írja, hogy ő a pásztoroktól azt hallotta, hogy az öreglebbencset — ami ennek a fogásnak az alapja, azaz a túró nélküli változata — 32 szer kell megforgatni a bogrács riszálásával. Úgy tartják, csak bográcsban főzve, és onnan kikanalazva az igazi.

A leírásban szereplő Nyögvenyelő (öreglebbencs túróval) recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.