Narancsos csirkecomb sült répával, rukkolás burgonyapürével

Elkészítés módja
1. Meghámozzuk a 4 db narancsot és éles késsel – a fehér hártya mellett – kivágjuk a narancshúst, a megmaradt levet pedig kifacsarjuk egy tálba. Félretesszük a tálalásig.
2. Egy vastag serpenyőt a tűzre teszünk és felhevítjük. A csirkecombokat forró serpenyőben erősen megpirítjuk, a felsőcombokat kizárólag a bőrös oldalukon.
3. A sárgarépákat megmossuk, körömkefével átdörzsöljük, a héját rajta hagyjuk, nem tisztítjuk meg!
4. Amikor a combok kellően megpirultak, akkor sózzuk és borsozzuk, majd nagyobb méretű porcelántálba rendezzük őket a negyedelt répával együtt, amit szintén sóval ízesítünk. A serpenyőben, amiben a combokat pirítottuk, felolvasztunk egy kevés mézet, ráöntjük a filézésből megmaradt narancslevet, adunk hozzá egy kanál szójaszószt és ízlés szerint frissen őrölt borsot. Hagyjuk enyhén sziruposra sűrűsödni, de ügyeljünk arra, nehogy odaégessük!
5. Ha kellően szirupos, beecseteljük vele a csirkéket, és előmelegített, 180 °C-os sütőben 30 percig, majd 200 °C-on 10 percig sütjük. Sütés közben gyakran kenegessük meg a maradék narancsos sziruppal, és ha szükséges, a répákat is forgassuk meg, hogy minden oldaluk egyenletesen megsüljön. A répa szépen megsül mire a combok is elkészülnek, valamint különleges lesz az íze, mivel a héja karamellizálódni fog.
6. A burgonyákat meghámozzuk, nagyobb, de egyforma darabokra vágjuk. Fazékba tesszük, és sós, bőséges vízben kb. 10–15 perc alatt puhára főzzük.
7. A rukkolát durva darabokra vágjuk és a csirke serpenyőjében 2 evőkanálnyi olívaolajon enyhén megfonnyasztjuk. Ha elkészült, félretesszük.
8. A megfőtt burgonyát leszűrjük, majd azonnal, még a lehető legforróbban áttörjük egy burgonyanyomón. Feltesszük a tűzhelyre, majd felmelegített tejet és hideg vajat adunk hozzá, miközben erősen kevergetjük egy habverővel, megkóstoljuk és ha szükséges, megsózzuk. A burgonyának fel kell szívnia a vajat és a tejet. Annyi vajat és tejet adunk hozzá, amíg a pürénk szép krémes, lágy állagú nem lesz. Ez a burgonyától függ, de akkor a legízletesebb és legjobb állagú a püré, ha harmadrész burgonyából, harmadrész tejből és harmadrész vajból áll. Ha elkészült, hozzákeverjük a megfonnyasztott rukkolát is.
9. A tányérra kanalazunk a burgonyapüréből, rátesszük a sült csirkecombokat és a répákat, a tetejére bőségesen rakunk a korábban elkészített narancshúsból és meglocsoljuk a csirkés szafttal.
10. A végén borssal, valamint frissen reszelt narancshéjjal megszórjuk.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.