Mézes-mázas sült sonka
Elkészítés módja
1. A sonkát tegyük bele egy nagyobb edénybe, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy bőségesen ellepje.
2. Ezután adjuk hozzá az egészben hagyott vöröshagymát, a vékonyra felszeletelt fokhagymát, a fűszereket és ízlés szerint sót.
3. Ezután forraljuk fel, majd vegyük kisebbre a hőfokot és pár óra alatt főzzük puhára (közben, ha szükséges pótoljuk a vizet). Amikor a sonka puhára főtt, zárjuk el a gázt, majd hagyjuk a lében langyosra hűlni.
4. Ezután vegyük ki, alaposan csepegtessük le és hagyjuk teljesen kihűlni (érdemes előző nap megfőzni a sonkát, majd másnap sütni).
5. A teljesen kihűlt, hideg sonka tetejét egy éles késsel ferdén kockázzuk be és a kereszteződésekbe szurkáljunk szegfűszeget.
6. Egy edénybe tegyük bele az összes hozzávalót, majd kevergetve főzzük pár percig, hogy egy szirupos pácot kapjunk.
7. Az előzőleg szegfűszeggel megtűzdelt sonkát helyezzük bele egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd ecset segítségével kenjük rá a mézes pác felét.
8. Ezután helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10 percig.
9. Ezután vegyük ki a sütőből, kenjük rá a maradék pácot, majd helyezzük vissza, és süssük még 20 percig.
10. A szép pirosra sült sonkát ezután hagyjuk kihűlni, majd ízlés szerint szeleteljük fel.
Mézes-mázas sült sonka recepthez fűződő történet, jótanács
A mézes-mázas sült sonkát tálalhatjuk finom salátával, friss kenyérrel, paradicsommal és paprikával, de pl. a húsvéti asztalon is megállja a helyét.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.