Márványsajtos bárányborda
Elkészítés módja
1. A karajszeletek tetején lévő faggyús fehér réteget levágjuk, a csonton található vékony inas hússal együtt. Ezután a csontot megkapargatjuk, hogy tálaláskor szépen mutasson; a hús szélét pedig egy-két helyen bevágjuk, nehogy sütés közben a pecsenye összeugorjon. Kissé kiverve tálba rakjuk, és annyi olajat öntünk rá, amennyi ellepi. Hűtőszekrényben 2 napig érleljük. Ha gerincet vásároltunk, akkor a szeleteket bárddal középen kettécsapjuk, így lesz belőle 8 szelet karaj.
2. Az érlelt húst kissé lecsöpögtetve megforrósított serpenyőbe rakjuk és nagy lángon oldalanként 1,5 perc alatt megpirítjuk, közben kissé megsózzuk. Lecsöpögtetve tepsibe tesszük.
3. A zsemléket hideg vízbe áztatjuk, jól kifacsarjuk, majd a márványsajttal együtt áttörjük. A fölaprított petrezselymet meg a zsemlemorzsát beledolgozzuk, megborsozzuk. Ezt a masszát egyenletesen az elősütött hússzeletekre halmozzuk, végül előmelegített sütőben, nagy lánggal (220 °C; légkeveréses sütőben 200 °C), a sütő felső polcára tolva 12 percig sütjük.
4. Köretnek fokhagymás paraj illik hozzá. Ez úgy készül, hogy a spenót szárát lecsipkedjük, a leveleket pedig megmossuk, majd forrásban lévő enyhén sós, szódabikarbónás vízben 3 percig főzzük, leszűrjük, jól lecsöpögtetjük. A vajat egy lábasban fölolvasztjuk, a zúzott fokhagymát fél percig kevergetve pirítjuk benne. A parajt beledobjuk, kissé megsózzuk, megborsozzuk.
Márványsajtos bárányborda recepthez fűződő történet, jótanács
Karaj helyett báránycombból is készíthetjük, ami ujjnyi vastagon szeletelve, mélyhűtve a nagyobb élelmiszerüzletek fagyasztópultjában szinte mindig van. Valamivel ritkábban, de ugyancsak itt találhatunk karajt vagy gerincet is.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.