Mandulával töltött pulykamell
Elkészítés módja
1. A pulykamellet úgy vágjuk körbe, hogy egy szép, tölteni való, 55-60 dekás darab maradjon belőle. A leeső kb. 25 dekányi húst ledaráljuk. A kenyeret hideg tejbe vagy vízbe áztatjuk, kifacsarjuk, majd a tojással és a puha vajjal együtt a húshoz adjuk. A mandulát – ezt előtte egy serpenyőben magában megpiríthatjuk, így jobban érvényesül az íze – durvára aprítjuk, szintén a húshoz adjuk megsózzuk, megborsozzuk, a finomra vágott petrezselyemmel fűszerezzük.
2. Az egészben hagyott pulykamellet lapjában egy éles késsel fölszúrjuk, a nyílást kimélyítjük, majd a mandulás masszával megtöltjük. A húst körös-körül kissé megsózzuk, megborsozzuk, azután a szalonnával körbetekerjük; ahol a pecsenye a legvastagabb, ott 2 szelet is kellhet ehhez. Egy tepsibe tesszük, alufóliával lefedjük, majd közepesen forró sütőben (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 1 órán át sütjük. Ekkor a fóliát leemeljül róla, és a pecsenyét a sütőbe visszatolva, a vastagságától függően 30-40 percig sütjük. Az utolsó 10 percben 2-3 deci vizet öntünk alá.
3. Amikor megsült, ízes levét átöntjük egy kisebb lábasba. Egy kicsit hűlni hagyjuk, majd a tetejéről egy szalvétával a fölösleges zsírt leitatjuk. A többit fölforraljuk. A tejszínt a liszttel simára keverjük, a pulyka „pecsenyelevéhez” öntjük, 2-3 percig forraljuk, ezalatt kellően besűrűsödik. megkóstoljuk, ha kell, utánasózzuk.
4. Tálaláskor a pulykamellet fölszeleteljük, a tejszínes mártással körülöntjük. Vajon párolt gyümölcsökkel körítjük.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.