Lencsefőzelék pörkölttel
Elkészítés módja
1. A combot kockákra vágjuk. Egy fej vöröshagymát apróra vágunk, olajon üvegesre pároljuk, rászórjuk a pirospaprikát, kevés vízzel felengedjük és a húst beletesszük, végül fűszerekkel ízesítjük. Ezután a többi hozzávalókkal együtt készre főzzük.
2. A lencsét előző este alaposan átmossuk, beáztatjuk. Főzés előtt még egyszer víz alatt átmossuk egy szűrőkanálban. Az 1 l alaplevet feltesszük főni a kiázott, átmosott lencsével. Beleteszünk pár darab füstölt szalonnabőrt, az íze kedvéért, majd babérlevelet, ízlés szerint cukrot, sót, a mustárt, citromkarikát.
3. Lefedjük és addig főzzük, míg puhára nem fő a lencse. Ha szükséges, akkor hozzáadunk még csontlevet.
4. Amikor kész a lencsénk, olajon az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, a liszttel zsemleszínű rántást készítünk, pirospaprikával meghintjük, hideg vízzel csomómentesre keverjük és a lencséhez öntjük. Kevergetjük és a végén, ha még kell ízesítjük.
5. Tejföllel meglocsolva, pörkölttel tálaljuk.
Szám íze szerint fűszerezett változat, a pörkölt pedig szintén az egyik kedvencem.