Kürtőskalács faszénen sütve

Kürtőskalács faszénen sütve  recept
Hozzávalók
a tésztához:
•  3 dkg élesztő
•  3 dl tej
•  2 evőkanál kristálycukor
•  50 dkg finomliszt
•  2 tojás
•  1 mokkáskanál só
•  10 dkg vaj vagy sütőmargarin (1 dl olaj is lehet)
a nyújtáshoz:
•  finomliszt
a dorong és a kürtőskalács megkenéséhez: olaj
a szóráshoz: 6-8 evőkanál kristálycukor

Elkészítés módja

1. Erdély legismertebb édes süteménye, amit régebben a cserepes kandallók nyitott tűzterében, hosszú kürtőskalács sütő dorongra tekerve, nyílt parázson, tűzikutyákra (a tűztérbe tett állványokra) fektetve, folyamatosan forgatva sütöttek.

2. Tehát ennek a receptnek az elkészítéséhez csak akkor fogjunk hozzá, ha van olyan formánk (dorongunk), amin a kalácsot megsüthetjük. Persze, ez házilag is készülhet, esztergáltatva, vagy még egyszerűbben, a régi sodrófát elfűrészelve, középen megfúrva és egy jó hosszú nyelet belecsavarva.

3. Az élesztőt 1 deci langyos tejbe morzsoljuk, és egy kevés cukrot beleszórva 10 perc alatt fölfuttatjuk (ez magától megtörténik, nekünk nem kell vele futni sehová). Ezután a többi cukorral, a liszttel, a tojásokkal, a sóval, a maradék langyos tejet apránként hozzáadva 5-6 percig intenzíven dagasztjuk. Akkor jó, ha elválik az edény falától; az olvasztott, de semmi esetre sem meleg vajat ekkor dolgozzuk bele. Langyos helyen, letakarva 50 percen át kelesztjük. Ezután meglisztezett gyúródeszkán 6 kis cipóra osztjuk, amiket egyenként kisujjnyi vastagra, oválisra elnyújtunk. Nagyjából középen bevágjuk, széthajtjuk és rúddá tekerjük. (Ha egyben nyújtjuk ki a tésztát és nem kiporciózva, és úgy vágjuk csíkokra, aztán sütjük, sokkal jobban összeesik a tészta, mint ezzel a módszerrel.)

4. A fadorongokat olajjal megkenjük. A tésztacsíkokat egyenként, csigavonalban, a formára tekerjük úgy, hogy éppen összeérjenek a tekerések, így válnak majd el egymástól szépen sütés után. Az immár tésztával körbetekert dorongot ugyanazzal a mozdulattal, mint amikor kinyújtjuk a tésztát, gyúrólapon egy kicsit ellapítjuk. Egyfelől így egymáshoz tapadnak a tekerések – különben a tészta sütés közben elrepedhetne és leesne a dorongról! –, másfelől ha kicsit vékonyabb a tészta, könnyebb megsütni is.

5. Olajjal körbekenjük, majd egy tálcán szétterített kristálycukorba hempergetjük. Közepesen erős parázs fölött, folyamatosan forgatva szép aranybarnára sütjük. Bizony ehhez a művelethez kell a legtöbb gyakorlat! 5-6 centi vastag, oldalról zárt tűzterű, közepesen izzó parázs fölött kb. 15 centivel, folyamatos forgatással 5-8 perc alatt kész lehet a kalács. Ha a parázs nem védett, a szél elviszi a meleg egy részét, akkor tovább tart a sütés, – de ezt már tényleg mindenkinek magának kell kitapasztalnia.

6. Amikor kész, azon melegében kókuszreszelékbe, vagy pirított durvára vágott mogyoróba forgathatjuk a kalácsokat, illetve darált diót vagy fahéjas cukrot is szitálhatunk rá. A még forró, olvadt cukorhoz, ami a kalács kérgét képezi, azonnal odaragad bármelyik ízesítő. Amikor elkészült, a sütőfát függőlegesen tartva, ütögetve, lecsúsztatjuk róla a tésztát. Ha könnyedén lecsúszik, akkor jó. Ha azonban a tészta belseje, akár csak kis darabokban is, de odaragadt a fához, akkor viszont csak kívül sült meg a kalács, a belseje sületlen.

A leírásban szereplő Kürtőskalács faszénen sütve recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (kalács, kürtöskalács recept) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Még több csirkemell, csirkecomb, kalács recept
Még több csirkemell, csirkecomb, kalács recept

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.