Kunszentmiklósi báránygulyás

Kunszentmiklósi báránygulyás recept
Hozzávalók
•  1 kg pörköltnek való csontos bárányhús
•  1 nagy vöröshagyma
•  5-6 evőkanál olaj
•  vagy 8 dkg zsír
•  1-2 gerezd fokhagyma
•  2 sárgarépa
•  1 petrezselyemgyökér
•  1 közepes nagyságú zsenge zeller
•  1 közepes nagyságú zsenge karalábé
• 
•  őrölt fekete bors
•  1-1 paradicsom és zöldpaprika (tévépaprika)
•  1 szárított cseresznyepaprika
•  maréknyi zöldborsó (fagyasztott is lehet)
•  2 evőkanál mustár
•  2 kis pohár (300 gramm) tejföl
A májgaluskához:
•  25 dkg báránymáj
•  1 újhagyma
•  fél csokor petrezselyem
•  2 púpozott evőkanál finomliszt
•  2 púpozott evőkanál zsemlemorzsa
•  1 tojás
• 
•  őrölt fekete bors

Elkészítés módja

1. A bárányhúst 2,5 centis kockákra, a megtisztított hagymát finomra vágjuk. Egy fazékban vagy egy lábasban az olajat megforrósítjuk, az előzőeket rárakjuk, és közepes lángon kb. 15 perc alatt kevergetve megpirítjuk. A vége felé a zúzott fokhagymával fűszerezzük.

2. A zöldségeket megtisztítjuk, a kisujjnyinál kicsit kisebb hasábokra vágjuk. A húsra dobjuk, kevergetve további 6-8 percig pirítgatjuk. Megsózzuk, megborsozzuk. Kb. 2 liter vízzel fölöntjük, nagy lángon fölforraljuk. A paradicsomot, a zöldpaprikát és a cseresznyepaprikát belerakjuk. Kis lángra állítjuk, kis rést hagyva lefödjük, és kb. 1 órán át főzzük, míg a hús is, a zöldségek is megpuhulnak. Kb. 15 perccel azelőtt, hogy megpuhulna, belerakjuk a zöldborsót is.

3. Amíg a hús puhul, a báránymájat ledaráljuk, a nagyon apróra vágott újhagymával, a finomra aprított petrezselyemmel, a liszttel, a morzsával és a tojással összedolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk. Fél órára félretesszük, hogy a morzsa megduzzadhasson benne. Végül vágódeszkáról késsel aprítva a májgaluskát a levesbe szaggatjuk, bár ezt külön sózott, forrásban lévő vízben is kifőzhetjük, majd leszűrve mehet is a levesbe.

4. A mustárt a tejföllel és egy kevés forró levessel simára keverjük, a levesbe zúdítjuk. Megkóstoljuk, ha kell utánafűszerezzük. 5 perc főzés után tálalható.

A leírásban szereplő Kunszentmiklósi báránygulyás recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.