Kunszentmiklósi báránygulyás
Elkészítés módja
1. A bárányhúst 2,5 centis kockákra, a megtisztított hagymát finomra vágjuk. Egy fazékban vagy egy lábasban az olajat megforrósítjuk, az előzőeket rárakjuk, és közepes lángon kb. 15 perc alatt kevergetve megpirítjuk. A vége felé a zúzott fokhagymával fűszerezzük.
2. A zöldségeket megtisztítjuk, a kisujjnyinál kicsit kisebb hasábokra vágjuk. A húsra dobjuk, kevergetve további 6-8 percig pirítgatjuk. Megsózzuk, megborsozzuk. Kb. 2 liter vízzel fölöntjük, nagy lángon fölforraljuk. A paradicsomot, a zöldpaprikát és a cseresznyepaprikát belerakjuk. Kis lángra állítjuk, kis rést hagyva lefödjük, és kb. 1 órán át főzzük, míg a hús is, a zöldségek is megpuhulnak. Kb. 15 perccel azelőtt, hogy megpuhulna, belerakjuk a zöldborsót is.
3. Amíg a hús puhul, a báránymájat ledaráljuk, a nagyon apróra vágott újhagymával, a finomra aprított petrezselyemmel, a liszttel, a morzsával és a tojással összedolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk. Fél órára félretesszük, hogy a morzsa megduzzadhasson benne. Végül vágódeszkáról késsel aprítva a májgaluskát a levesbe szaggatjuk, bár ezt külön sózott, forrásban lévő vízben is kifőzhetjük, majd leszűrve mehet is a levesbe.
4. A mustárt a tejföllel és egy kevés forró levessel simára keverjük, a levesbe zúdítjuk. Megkóstoljuk, ha kell utánafűszerezzük. 5 perc főzés után tálalható.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.