Kolbászos pogácsa
Elkészítés módja
1. Az élesztőt, a hideg tejet és a cukrot elkeverjük.
2. A vajat egy kanál liszttel és az ecettel összegyúrjuk, majd kis téglalapot formázunk belőle és félretesszük.
3. A lisztet a sóval elkeverjük, az élesztős résszel tésztává gyúrjuk, majd jól kidolgozzuk.
4. A tésztát lisztezett asztalon kigömbölyítjük, majd fóliával letakarva, kb. 20-30 percig pihentetjük.
5. A tésztát háromszor akkorára nyújtjuk, mint amekkora a vajas tégla, aztán a téglát a tészta közepére helyezzük és a széleit kicsit felhajtjuk, hogy hajtogatáskor a vaj ne folyjon ki a szélén.
6. Két oldalról behajtjuk a tésztát, ezzel beburkoljuk a vajas részt, majd 90 fokkal elfordítjuk a tésztát, és liszttel megszórva kinyújtjuk.
7. Elvégezzük rajta az első szimpla hajtást.
8. Ez abból áll, hogy a két szélső oldalát a közepére ráhajtjuk.
9. Fél órát hagyjuk pihenni, majd ismét hajtunk rá egy szimplát és újabb fél óra pihentetés után a műveletet megismételjük. (Ha tésztánk nem engedné nyújtani magát, kicsit több ideig kell pihentetni.) Az utolsó hajtogatás után 1 órát pihentetjük, majd 2-3 mm vastagságúra kinyújtjuk, és két egyenlő négyzetre vágjuk.
10. Az egyik lapot tojással megkenjük és sorba rakjuk rajta a kolbászkarikákat.
11. A másik lappal lefedjük és a kezünk élével elsimítjuk a köztes részt, majd pizzavágóval, vagy éles késsel feldaraboljuk.
12. A pogácsákat sütőpapírral fedett tepsibe helyezzük, tetejüket megkenjük tojással és megszórjuk köménymaggal.
13. Langyos helyen megkelesztjük (kb. 25 perc), majd 180-190 C fokos sütőben aranybarnára sütjük.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.