Kőfaltorta

Kőfaltorta recept
Hozzávalók
a tésztához:
•  30 dkg vékony barna héjától is megfosztott natúr pirított mogyoró (török mogyoró is lehet)
•  8 tojásfehérje
•  20 dkg kristálycukor
a tepsi kikenéséhez:
•  vaj vagy sütőmargarin
az összeállításhoz:
•  2 evőkanál kristálycukor
a krémhez:
•  8 tojássárgája
•  20 dkg étcsokoládé
•  15 dkg kristálycukor vagy barna cukor
•  20 dkg vaj vagy sütőmargarin
a tetejére:
•  10 dkg kristály-vagy porcukor
•  5 dkg vékony barna héjától is megfosztott natúr pirított mogyoró
•  1 evőkanál olaj

Elkészítés módja

1. A tésztához való mogyorót diódarálóban megőröljük, majd 1 evőkanálnyit félreteszünk belőle a tepsi leszórásához. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé apránként a cukrot is beledolgozzuk úgy, hogy a hab egyre keményebb legyen. A mogyorót beleforgatjuk.

2. Egy nagy tepsit kikenünk, és a félretett mogyoróval megszórjuk. A tésztát egyenletesen belesimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb.20 percig sütjük. Amint kivettük a sütőből, cukorral behintett gyúrólapra borítjuk, és három egyenlő csíkra vágjuk. Mire kihűl, megkeményedik, szinte olyan lesz, mint a kőfal, innen a neve. Csak akkor puhul meg, amikor megtöltve pihentetjük.

3. A krémhez a tojássárgáját a csokoládéval, a cukorral meg a vajjal vagy margarinnal egy lábasba rakjuk, és kevergetve pár perc alatt sima krémmé főzzük, de felforrnia nem kell. Ha kihűlt, hűtőszekrényben dermesztjük 1-2 órán át, majd jó habosra keverjük, és a tésztacsíkokat (ha egy kicsit törnek, akkor sincs baj, mert a krém összetartja) ezzel megtöltve egymásra rétegezzük úgy, hogy a tetejére meg az oldalára is jusson belőle.

4. Hűtőszekrényben 1 napon át pihentetjük, ezalatt összeérik, és a tészta is megpuhul. A tetejére szánt cukrot egy serpenyőben világosbarnára karamellizáljuk, majd a mogyorót belekeverjük. A tűzről levéve olajjal megkent alufóliára kanalazzuk, dermedni hagyjuk.

5. Ha kihűlt ez a grillázs, egy zacskóba töltjük, és sodrófát görgetve rajta durvára törjük. Tálalás előtt a torta tetejére és oldalára szórjuk, végül a süteményt forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük.

Kőfaltorta recepthez fűződő történet, jótanács

Készíthetjük úgy is, hogy a grillázst összetörve a krémbe keverjük, és így töltjük a tortába. Ebben a tortában nincs liszt, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

A leírásban szereplő Kőfaltorta recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (torta) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.