Kocsonyázott vadpástétom

Elkészítés módja
1. Az összes zöldséget megtisztítjuk, a hagymát finomra aprítjuk a fokhagymával együtt, a répát meg a zellert fölszeleteljük. A szalonnát apró, a szarvashúst közepes kockákra vágjuk.
2. Mindezeket lábasba tesszük, megsózzuk, megborsozzuk, a borókabogyóval fűszerezzük. Kevergetve pár percig pirítjuk, majd a paradicsompürét és a bort hozzáadjuk, 1 deci vizet ráöntünk. Lefödve, kis lángon jó 1 óra alatt puhára pároljuk (az sem baj, ha nem lesz vaj puha).
3. Ha kihűlt, kis lyukú tárcsán kétszer ledaráljuk, majd a tejszínnel összekeverjük. Közben a vörösboros zseléhez a bort a vízzel fölforraljuk, az ételízesítőt és az 5 deka zselatint beleszórjuk, kevergetve 2-3 perc alatt az utóbbit föloldjuk benne. Tiszta konyharuhán vagy gézvásznon átszűrjük.
4. Egy kb. 1,2 literes kuglóf- vagy gyűrűformát jeges vízbe állítunk, a langyos boros levet beleöntjük, és körben ide-oda mozgatjuk. 1-2 perc után kiöntjük belőle. Akkor jó, ha ezalatt egy vékony réteg a forma aljára és oldalára kocsonyásodott belőle. Rövid időre a hűtőszekrénybe tesszük.
5. Ezután aszalt gyümölcsökkel és petrezselyemlevéllel díszítjük, mégpedig úgy, hogy ezeket egy pillanatra a boros lébe mártjuk, hogy odatapadjanak a forma falához. Pár percre ismét behűtjük, majd a boros levet még egyszer körbemozgatjuk benne. Hűtőszekrényben dermedni hagyjuk.
6. Az 1 evőkanálnyi zselatint 1 deci vízben megmelegítve, kevergetve föloldjuk. Amikor langyosra hűlt, a húsos masszához adjuk. A bedíszített formába töltjük. A maradék vörösboros levet ráöntjük (ha közben megkocsonyásodott volna, újra fölolvasztjuk). Hűtőszekrényben dermedni
hagyjuk.7. Tálaláskor a formát néhány másodpercre forró vízbe állítjuk, majd tartalmát vágódeszkára borítjuk. Cikkekre vágva tálaljuk. Jól kiegészíti az ízét, ha egy kevés rummal kikevert lekvárt (pl.: áfonya, ribiszke) is kínálunk hozzá.
Kocsonyázott vadpástétom recepthez fűződő történet, jótanács
A forma bevonása (smizírozása) igényli a legnagyobb odafigyelést, amire az is jó megoldás, ha a formát már a főzés kezdetén a fagyasztóba tesszük. Innen kivéve azonnal beleönthetjük a boros levet, anélkül, hogy jeges vízbe állítanánk, hiszen elég hideg, hogy egy vékony réteg rögtön az aljára és az oldalára dermedjen.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.