Kocsonyázott vadpástétom

Kocsonyázott vadpástétom recept
Hozzávalók
•  1 vöröshagyma
•  3-4 gerezd fokhagyma
•  2 közepes sárgarépa
•  kis darabka zeller
•  10 dkg füstölt szalonna
•  60 dkg kicsontozott fagyasztott ragunak való szarvashús (őz vagy vaddisznó is lehet)
•  1 púpozott kiskanál só vagy ételízesítő por
•  1 mokkáskanál őrölt fekete bors
•  3-4 borókabogyó
•  1 evőkanál sűrített paradicsom paradicsompüré
•  1 dl vörösbor
•  2 dl főzőtejszín
•  1 evőkanál zselatinpor
a vörösboros zseléhez:
•  3 dl vörösbor
•  3 dl víz
•  1 csapott evőkanál ételízesítő por
•  5 dkg zselatinpor
a díszítéshez:
•  néhány szem aszalt szilva és aszalt sárgabarack
•  petrezselyem

Elkészítés módja

1. Az összes zöldséget megtisztítjuk, a hagymát finomra aprítjuk a fokhagymával együtt, a répát meg a zellert fölszeleteljük. A szalonnát apró, a szarvashúst közepes kockákra vágjuk.

2. Mindezeket lábasba tesszük, megsózzuk, megborsozzuk, a borókabogyóval fűszerezzük. Kevergetve pár percig pirítjuk, majd a paradicsompürét és a bort hozzáadjuk, 1 deci vizet ráöntünk. Lefödve, kis lángon jó 1 óra alatt puhára pároljuk (az sem baj, ha nem lesz vaj puha).

3. Ha kihűlt, kis lyukú tárcsán kétszer ledaráljuk, majd a tejszínnel összekeverjük. Közben a vörösboros zseléhez a bort a vízzel fölforraljuk, az ételízesítőt és az 5 deka zselatint beleszórjuk, kevergetve 2-3 perc alatt az utóbbit föloldjuk benne. Tiszta konyharuhán vagy gézvásznon átszűrjük.

4. Egy kb. 1,2 literes kuglóf- vagy gyűrűformát jeges vízbe állítunk, a langyos boros levet beleöntjük, és körben ide-oda mozgatjuk. 1-2 perc után kiöntjük belőle. Akkor jó, ha ezalatt egy vékony réteg a forma aljára és oldalára kocsonyásodott belőle. Rövid időre a hűtőszekrénybe tesszük.

5. Ezután aszalt gyümölcsökkel és petrezselyemlevéllel díszítjük, mégpedig úgy, hogy ezeket egy pillanatra a boros lébe mártjuk, hogy odatapadjanak a forma falához. Pár percre ismét behűtjük, majd a boros levet még egyszer körbemozgatjuk benne. Hűtőszekrényben dermedni hagyjuk.

6. Az 1 evőkanálnyi zselatint 1 deci vízben megmelegítve, kevergetve föloldjuk. Amikor langyosra hűlt, a húsos masszához adjuk. A bedíszített formába töltjük. A maradék vörösboros levet ráöntjük (ha közben megkocsonyásodott volna, újra fölolvasztjuk). Hűtőszekrényben dermedni

hagyjuk.

7. Tálaláskor a formát néhány másodpercre forró vízbe állítjuk, majd tartalmát vágódeszkára borítjuk. Cikkekre vágva tálaljuk. Jól kiegészíti az ízét, ha egy kevés rummal kikevert lekvárt (pl.: áfonya, ribiszke) is kínálunk hozzá.

Kocsonyázott vadpástétom recepthez fűződő történet, jótanács

A forma bevonása (smizírozása) igényli a legnagyobb odafigyelést, amire az is jó megoldás, ha a formát már a főzés kezdetén a fagyasztóba tesszük. Innen kivéve azonnal beleönthetjük a boros levet, anélkül, hogy jeges vízbe állítanánk, hiszen elég hideg, hogy egy vékony réteg rögtön az aljára és az oldalára dermedjen.

A leírásban szereplő Kocsonyázott vadpástétom recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (kocsonya) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.