Klasszikus lasagne
Elkészítés módja
1. Az olajat egy széles szájú serpenyőben vagy lábasban kissé megforrósítjuk, a húst kevergetve 4-5 perc alatt megpirítjuk rajta, majd a paradicsompürét is hozzáadjuk. Ezután a vízzel fölöntjük, megsózzuk, megborsozzuk, a zöldfűszereket beleszórjuk, 4-5 percig főzzük, majd a tűzről lehúzzuk.
2. A mártáshoz a vajat fölolvasztjuk, a lisztet beleszórjuk, kevergetve megforrósítjuk, de vigyázzunk, nehogy megpiruljon. A tejet apránként hozzáöntjük, folyamatosan keverve pár perc alatt mártás sűrűségűre főzzük. Közben megsózzuk, megborsozzuk, a szerecsendióval fűszerezzük, és a sajt felét is hozzáadjuk.
3. Egy akkora kistepsi vagy tűzálló tál aljára, amibe 2-3 lasagnelap pontosan belefér, egy kevés sajtos mártást kenünk, és a tésztát belefektetjük. Erre ismét sajtos masszát kenünk, húsos masszát halmozunk rá, elsimítgatjuk. Újra tészta következik, majd a rétegezést addig folytatjuk, míg tart a hozzávalókból. A lényeg, hogy a tetején sajtos mártás legyen, különben a tészta nem puhul meg.
4. A tetejét a maradék reszelt sajttal megszórjuk, a maradék vajat rámorzsoljuk, végül előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (210 °C; légkeveréses sütőben 190 °C) kb. 25 percig sütjük. Forrón, kockákra vágva tálaljuk.
Klasszikus lasagne recepthez fűződő történet, jótanács
Mielőtt nekilátunk a munkának, számoljuk meg, mennyi lasagnelapunk van (a 40 dekás csomagban 14-16-ot találhatunk általában), így látjuk, hány réteg is kerül egymásra, így tudjuk elosztani a tölteléket legjobban úgy, hogy mindenhová egyformán jusson belőle. Darált, főtt, füstölt hússal is készíthetjük, de akkor sózni nem kell.
Első és utolsó - jut eszembe e recept kapcsán... Közel egy éve próbáltam ki, mint életem első lasagne-jét. Bátran ajánlom mindenkinek, nagyon ízletes volt! (És hogy mit takar az utolsó? Ekkor ettem utoljára húst. :) )