Kapros, körmös malacerőleves

Elkészítés módja
1. A darált húst a kissé fölvert tojásfehérjével meg a paradicsompürével egy nagyobb fazékban habverővel összedolgozzuk, majd 4 liter hideg vízzel fölengedjük. A leforrázott csontot meg a lapjában kettévágott körmöket hozzáadjuk, és többször megkeverve (különben könnyen leég) fölforraljuk.
2. Ezután, megsózzuk, a borsot, a szerecsendiót, a sáfrányt, a kardamomot és a megtisztított, félbevágott fokhagymát beleszórjuk. A fazekat, a keletkező gőznek egy kis rést hagyva lefedjük, és ügyelve, hogy a leves csak gyöngyözve forrjon (ha erősen forr, zavaros lesz) kb. 1,5 órán át főzzük, ezalatt a köröm jó félig megpuhul.
3. Közben az összes zöldséget, a vöröshagyma kivételével megtisztítjuk. A kétféle répát negyedekbe vágjuk, így adjuk a leveshez. A jól megmosott hagyma, kelkáposzta és fölszeletelt gomba is belekerül, és így főzzük további kb. 1,5 órán át, pontosabban addig, míg a köröm bizonnyal megpuhul. A tűzről lehúzzuk, negyed órán át pihentetjük.
4. A levest ezután ritka szövésű gézvásznon vagy tiszta konyharuhán átszűrjük. Ezután tetejéről egy kisebb merőkanállal leszedjük a zsírt, ami különösen fontos, hisz a benne főtt körömtől zsíros lesz. Az a legjobb, ha van elég időnk, és a levest másnapig be tudjuk tenni a hűtőszekrénybe. Így megdermed, és tetejéről az összes zsírt könnyűszerrel leszedhetjük. A leszűrt puha zöldséget, körmöket és húsos csontot hideg vízzel leöblítjük.
5. A zsírtalanított levest és a puha körmöt megforrósítjuk. Minden mélytányérba rakunk 1-1 puha fél körmöt, — tehetünk mellé a fölszeletelt puha zöldségekből is —, a forró erőlevest rámerjük, végül egy kevés finomra vágott kaporral meghintjük, és citromkarikákkal díszítjük.
Kapros, körmös malacerőleves recepthez fűződő történet, jótanács
Amikor a levest leszűrjük, a szűrőben ottmarad a darált főtt hús. Takarékos megoldás, ha ebből egy kevés sűrített paradicsommal és a megfelelő fűszerekkel a bolognai raguhoz hasonlót főzünk, ami spagettivel főfogásként is szolgálhat. A húsos csontokról lefejtett húst is beleapríthatjuk.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.