Kakaspörkölt

Kakaspörkölt recept
Hozzávalók
•  egy konyhakész kb. 4 kg-os kakas
•  2 evőkanál só
•  25 dkg házi füstölt szalonna
•  1 kiskanál köménymag
•  5 nagyobb vöröshagyma (de nem több mint 60 dkg)
•  2-3 babérlevél
•  2 evőkanál jóféle pirospaprika
•  1-2 paprika és paradicsom
•  1 púpozott kiskanál csípős Piros Arany vagy 1 csapott kiskanál Erős Pista
•  majoránna (ez el is maradhat)
•  1 kis pohár (2 dl) zamatos vörösbor (ez el is maradhat)

Elkészítés módja

1. A munkát a kakas darabolásával kezdjük, ha lehet, akkor még a bográcsolást megelőző este. Először a combjait vágjuk le, amit a forgónál kettécsapunk. Kétféleképp haladhatunk tovább. Hátával felfelé vágódeszkára tesszük, és egy szárnyasollóval végigvágjuk a gerincét. Ezután egy kicsit széthajtjuk, majd nagykéssel a mellénél is félbevágjuk (a művelet fordítva is működik, a hátára fektetjük, a mellénél szétvágjuk, kihajtjuk, majd a gerincénél kettécsapjuk). Az így kapott fél kakasokról először levágjuk a szárnyakat, majd a melle részét vágjuk 3-4 részre.

2. A húsdarabokat egy nagy tálba rakjuk, több mint a fele sóval bedörzsöljük és letakarva másnapig betesszük a hűtőszekrénybe. Előnye az esti előkészítésnek, hogy van ideje a húsnak a sóban érlelődni. A szalonnát apróra kockákra vágjuk, egy bográcsba szórjuk, amit közepesen erős tűz fölé állítunk. Amint félig kiolvadt a zsírja, bele-dobjuk a köménymagot. Nagyjából 1 perc elteltével a kömény pattogni kezd, a szalonna zsírja pedig mind kiolvadt, így mehet bele a finomra vágott vöröshagyma. Kevergetve pár perc alatt megfonnyasztjuk, majd belerakjuk a földarabolt kakast, amit addig pirítunk, amíg körös-körül kifehéredik. Hol a bográcsot rázzuk meg, hol fakanállal forgatjuk át, a lényeg, hogy egyenletesen piruljon.

3. Amikorra kifehéredik, addigra a hús is enged némi levet, így megszórhatjuk a pirospaprikával és beletehetjük a babérlevelet is. Apróra vágott paradicsommal és paprikával meg a Piros Arannyal ízesítjük, aki szereti, egy kevés majoránnával is fűszerezheti. A maradék sót beleszórjuk, majd annyi vizet öntünk rá, amennyi a húsokat éppen ellepi, s megvárjuk, amíg a leve forrni kezd. Ekkor lefedjük, a tüzet mérsékeljük alatta (a bográcsot feljebb emeljük), és a húst 2,5-3 óra alatt (ez lehet több idő is, attól függően, milyen idős volt az állat) vajpuhára pároljuk. Közben többször átforgatjuk, és elfövő levét is pótoljuk, hogy legyen majd elegendő szaftja a pörköltnek. A bort csak az utolsó 10 percben adjuk hozzá.

4. Amikor kész, utánafűszerezzük, ha kell, megsózzuk. Puha kenyér vagy galuska, kovászos uborka és jóféle vörösbor kíséretében adjuk asztalra.

Kakaspörkölt recepthez fűződő történet, jótanács

A pörkölt ízét zúzott fokhagymával vagy fokhagymakrémmel, csemege Piros Arannyal, csemege vagy csípős gulyáskrémmel és pörköltízesítővel is megbolondíthatjuk: Egész köménymag helyett őrölt köménnyel is fűszerezhetjük, de akkor a fele mennyiség is elég.

A leírásban szereplő Kakaspörkölt recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (pörkölt, kakaspörkölt) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.