Kakaós-mazsolás kuglóf

Elkészítés módja
1. Az élesztőt, a porcukrot, a tojássárgát, az olvasztott vajat és a langyos tejet egy tálba tesszük.
2. Alaposan elkeverjük és hagyjuk öt percet pihenni, hogy az élesztő felfusson.
3. Addig egy másik edénybe kimérjük a lisztet, a citromhéjat, a vaníliás cukrot és a csipet sót.
4. Ha az élesztő felfutott, a tejes keveréket a lisztre öntjük és kb. 5 percen át dagasztjuk a tésztát.
5. Ha elkészült a tészta, félbevágjuk és tésztákba mélyedést nyomunk.
6. Az egyiket átgyúrjuk a mazsolával és egy tálba tesszük.
7. A másikat összegyúrjuk a kakaóporral és egy másik tálba tesszük.
8. Letakarjuk a tésztákat és szobahőmérsékletű helyen pihentetjük addig, míg a duplájukra nem kelnek, ez kb. egy óra.
9. Ezután a tésztákat rudakká sodorjuk, összecsavarjuk őket és kuglófformába tesszük. (A kuglófformát vajazzunk, lisztezzünk ki alaposan, és vékonyan.)
10. Most ismét kelesztjük a formában a tésztát addig, míg duplájára nem kel- szobahőmérsékleten ez egy újabb óra.
11. Ha megkelt, 200 C-ra előmelegített sütőbe tesszük - légkeverés nélkül - és a 30-35 perces sütés 15. percénél visszavegyük a sütő hőfokát 180 C-ra.
12. A kisült kuglófot formával együtt megfordítjuk, asztalra tesszük és hagyjuk a formában kihűlni.
13. Amint teljesen kihűlt a kuglóf, levesszük a formát és ízlés szerint csokoládéval, fondanttal, cukorgyöngyökkel, vagy egyszerűen csak porcukorral díszítjük.
Köszönöm szépen Editke:)
Nagyon szép ,finom kuglófot sütöttél Emese.