Házi kifli

Elkészítés módja
1. A tejet meglangyosítjuk, majd a feléhez hozzákeverjük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Ezután letakarjuk és pár perc alatt felfuttatjuk. A maradék langyos tejet összekeverjük az olvasztott vajjal, majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt.
2. A kétféle lisztet összekeverjük, hozzáadjuk a sót, majd hozzákanalazzuk az élesztős tejhez. Ezután pár perc alatt megdagasztjuk a tésztát. (Megdagaszthatjuk kézzel, vagy egyszerűbb a robotgép dagasztó karjával is.)
3. A megdagasztott tésztát ezután két egyenlő részre osztjuk, majd pár pillanat alatt mindegyiket gombóccá gyúrjuk. Az egyik tésztagombócot lisztezett felületen kisebb kör alakúra nyújtjuk, majd 4 egyforma részre vágjuk. Ezután egyesével olyan vékonyra nyújtjuk a tésztacikkeket amilyenre csak tudjuk. A vékonyra kinyújtott tésztát ezután a szélesebb felénél kezdve feltekerjük, majd megformázzuk a kiflit. (Mindegyik tésztával így járjunk el.)
4. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, majd egymástól kicsit távolabb, rátesszük a megformázott kifliket. Ezután alaposan lekenjük tejjel. Ízlés szerint ekkor még megszórhatjuk nagyobb szemű sóval, esetleg köménymaggal, szezámmaggal, mákkal...
5. Ezután szobahőmérsékleten hagyjuk 30 percet kelni, közben pedig bemelegítjük a sütőt. (Alsó-felső sütésnél 200 fokra, légkeverésnél 160 fokra.)
6. Előmelegített sütőbe tesszük, majd 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük a kifliket.
Házi kifli recepthez fűződő történet, jótanács
A sütőből kivéve pár percig a tepsiben hagyjuk, majd rácsra helyezzük és teljesen kihűtjük. A kifli kívül ropogós, belül finom puha, foszlós. (Letakarva még másnap is nagyon finom, puha.)
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.