Harcsapörkölt – paprikás

Harcsapörkölt – paprikás recept
Hozzávalók
•  4 szálka nélküli (lehetőleg nyúzott) afrikai harcsa- vagy harcsafilé (kb. 1 kg)
•  1 csapott evőkanál só
•  1 nagy vöröshagyma
•  4 evőkanál olaj vagy szalonnából kisütött zsír
•  1 csapott evőkanál jóféle pirospaprika
•  1-1 húsos zöldpaprika és paradicsom
•  1 mokkáskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista
•  1 csapott evőkanál finomliszt

Elkészítés módja

1. A halpörkölt főzése más, mint a többi húsból készülté, hisz a halhúsnak rövid főzés is elég, különösen ha fölkockázott halfiléről van szó. Ennyi idő alatt pedig nem fő szét a hagyma, így nem lesz sűrű a szaftja, ezért először erről kell gondoskodni. A harcsafilét 2-3 centis kockákra vágjuk, a fele sóval bedörzsöljük és félretesszük.

2. A lehéjazott vöröshagymát finomra vágjuk és egy bográcsban, a megforrósított olajon megfonnyasztjuk. A tűzről leemelve a pirospaprikával behintjük, és azonnal, nehogy megégjen, 5 deci vízzel fölöntjük. A kicsumázott és apróra vágott zöldpaprikát meg paradicsomot beleszórjuk, a Piros Arannyal és a többi sóval ízesítjük. Közepesen erős tűz fölött 30-35 percig főzzük, majd az 1 deci vízzel simára kevert liszttel sűrítjük, azaz 2 percig együtt forraljuk. Ezután áttörjük (így sima, bársonyos lesz) vagy habverővel jó simára keverjük, majd ezt a pörköltlevet újra közepesen erős tűz fölé tesszük.

3. Amint forr, a besózott harcsát belerakjuk és 5-6 percig (ha bőrös, akkor 8-10 percig) főzzük, és már kész is. Ha kell, utánafűszerezzük és ízesíthetjük 1-2 evőkanálnyi fehérborral is. Galuskát vagy juhtúrós csuszát kínálunk hozzá köretnek, amiket a főzést megelőző este készítsünk el.

4. A harcsapörköltből úgy lesz paprikás, hogy a kész pörkölt levét 1-1 deci tejföllel és főzőtejszínnel dúsítjuk, és éppen csak egyet forralunk rajta. Ha csak egy bográcsunk van, akkor a pörköltet (paprikást) tegyük egy tálba, és letakarva tartsuk melegen. A bográcsot öblítsük ki, tegyük a tűz fölé, és ebben melegítsük át pár perc alatt a köretnek kínált galuskát vagy csuszatésztát, utóbbira a vége felé a juhtúrót is rámorzsolhatjuk.

Harcsapörkölt – paprikás recepthez fűződő történet, jótanács

Harcsa helyett másféle hallal is készíthetjük, jó hozzá például a ponty, a kecsege, a csuka és az angolna is.Ha nem kockákra vágott halfiléből, hanem nagyobb haldarabokból, például pontypatkóból főzzük, akkor készülhet egyszerűbben is. Ehhez a finomra aprított hagymát olajon megfonnyasztjuk, pirospaprikával meghintjük, vízzel fölöntjük. Megsózzuk, megfűszerezzük, apróra vágott paprikával és paradicsommal ízesítjük, 20-25 percig főzzük. Ekkor belerakjuk a halszeleteket és a tűz erősségét mérsékelve (a bográcsot följebb emelve), a hal vastagságától függően10-20 percig főzzük. A pörkölt ízét csemege Piros Arannyal, csemege vagy csípős gulyáskrémmel, pörköltízesítővel és fokhagymakrémmel is megbolondíthatjuk.

A leírásban szereplő Harcsapörkölt – paprikás recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (pörkölt) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.