Gyoza (japán specialitás)

Gyoza  (japán specialitás) recept
Hozzávalók
•  30 dkg (2 csészényi) finomliszt
•  fél kiskanál só
•  15 dkg liszt
•  (kb. 1.5 dl de ebben az esetben az a precíz ha súlyra kimérjük mert 1 rész víz 2 rész liszt a tökéletes arány)
a töltelékhez:
•  30 dkg darált sertéshús
•  15 dkg (néhány nagyobb levél) kelkáposzta
•  1 csokor metélőhagyma (snidling)
•  diónyi darab friss gyömbér
•  3-4 gerezd fokhagyma
•  4 evőkanál világos szójaszósz
•  1-2 kiskanál szezámolaj
•  fél kiskanál darált csilipaprika (Erős Pista is lehet)
•  kb. fél mokkáskanál őrölt fekete bors
• 
a nyújtáshoz:
•  finomliszt
a sütéshez:
•  3 evőkanál olaj
a tálaláshoz:
•  nem túl sós világos szójaszósz
•  szezámolaj
•  darált csilipaprika (Erős Pista is lehet)

Elkészítés módja

1. A tésztához való lisztet egy fém keverőtálba szórjuk. A vizet a sóval fölforraljuk, a lisztre öntjük, és eleinte fakanállal, majd kézzel addig dolgozzuk, gyúrjuk, míg kemény, a mi gyúrt tésztánkhoz (levestésztánkhoz) hasonló állagú tészta lesz belőle. Letakarva pihentetjük kb. 25 percet, ezalatt elkészítjük a töltelékét.

2. A töltelékhez a darált húst egy tálba rakjuk. A kelleveleket, miután ereiket kivágtuk, először vékony csíkokra, majd apróra vágjuk. Enyhén megsózva félretesszük. A metélőhagymát finomra aprítjuk. A gyömbért és a fokhagymát megtisztítjuk, – utóbbi zöld hajtását is kivágjuk –, finomra aprítjuk, egy kisebb tálba rakjuk, a szójaszósszal, a szezámolajjal, a darált csípős paprikával és a borssal együtt. Jól összekeverjük, majd ezt az ízes pácot a hússal összedolgozzuk. A besózott kelt kinyomkodjuk, a húshoz adjuk a metélőhagymával együtt. Megkóstoljuk, ha kell, megsózzuk.

3. A tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon kb. 2 milliméter vékonyságúra nyújtjuk, éppen úgy, mint amikor levestésztát készítünk. A legkönnyebb, ha van kis tésztanyújtónk, és azon engedjük át párszor, míg elérjük a kívánt vékonyságot. Ezután egy 8-10 centi átmérőjű éles pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.

4. A kis tésztakorongokat vizes ecsettel megkenjük, majd mindegyiknek a közepére egy kis csíkban kb. 1 kiskanálnyi tölteléket halmozunk. A tésztát a töltelék fölött egymáshoz illesztjük, jól összenyomkodjuk. Ezeknek a kis félholdaknak azután úgy adunk „sárkány“ formát, hogy tetejüket 4-5 helyen összecsippentjük, jól összenyomjuk.

5. Egy fedeles, lehetőleg teflon serpenyőbe öntjük az olajat, a kis tésztacsomagokat rárakjuk, lefedjük, majd nagy lángra tesszük.

2-3 percig sütjük, ezalatt a tészta alja szépen megbarnul. Ekkor kb. 0,8 decinyi vizet öntünk alá, azonnal lefedjük, és további kb. 2-3 percre visszatesszük a tűzre. Ezalatt a víz elpárolog alóla, a keletkező gőzben pedig a kis tésztabatyuk teteje is megpuhul. Forrón tálaljuk.

6. Kínában úgy fogyasztják, hogy nem túl sós világos szójamártást szezámolajjal és darált csilipaprikával összekevernek, és ebbe mártogatják a kis tésztabatyukat, mielőtt befalatoznák.

Gyoza (japán specialitás) recepthez fűződő történet, jótanács

A gyoza (ejtése: gjóza) más néven a japán húsos batyu.

A leírásban szereplő Gyoza (japán specialitás) recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Gyoza (japán specialitás) recept - 2 hozzászólás

  1. admin
    admin #10081 2019. 07. 09. 14:51 Válasz a #10080. hozzászólásra Válasz

    Kedves Pali1977!

    Köszönjük észrevételét.

    Üdvözlettel: Mesterszakács.hu

  2. Pali1977
    Pali1977 #10080 2019. 07. 07. 16:32 Válasz

    Értem én, hogy az emberek nagy többsége nem tud különbséget tenni, a kínai és a japán dolgok között, de a gyouza kifejezetten egy japán étel. A güzgombócot darálthússal vagy spenórral töltik meg (más változat is ismert) és létezik hozzá egy "gyouza szósz", amiben megmártják a gombócokat. Annak örülök, h végre találtam egy ilyen receptet, mert régóta keresem, de nem kínai, hanem japán ételről van szó!

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Gyoza (japán specialitás) recept - 2 hozzászólás

  1. admin
    admin #10081 2019. 07. 09. 14:51 Válasz a #10080. hozzászólásra Válasz

    Kedves Pali1977!

    Köszönjük észrevételét.

    Üdvözlettel: Mesterszakács.hu

  2. Pali1977
    Pali1977 #10080 2019. 07. 07. 16:32 Válasz

    Értem én, hogy az emberek nagy többsége nem tud különbséget tenni, a kínai és a japán dolgok között, de a gyouza kifejezetten egy japán étel. A güzgombócot darálthússal vagy spenórral töltik meg (más változat is ismert) és létezik hozzá egy "gyouza szósz", amiben megmártják a gombócokat. Annak örülök, h végre találtam egy ilyen receptet, mert régóta keresem, de nem kínai, hanem japán ételről van szó!

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.