Gombás tejfölös puliszka

Elkészítés módja
1. A gombát és a hagymát megtisztítjuk; előbbit fölszeleteljük. Utóbbit finomra vágjuk, és a megforrósított olajon kevergetve megfonnyasztjuk. A gombát rádobjuk, keverve-rázogatva pár perc alatt szépen megpirítjuk. megsózzuk, megborsozzuk, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük.
2. A puliszkához a vizet (tejet) fölforraljuk, a kukoricadarát keverés közben beleszórjuk, enyhén megsózzuk. Továbbra is keverve 4-5 perc alatt sűrűre főzzük. A tűzről elvéve szorosan lefedjük kb. 10 percre, hogy a dara a keletkező gőzben puhulhasson meg teljesen.
3. Egy tűzálló tálat vajjal kikenünk, majd olvasztott vajba mártott evőkanállal a puliszkát beleszaggatjuk. A pirított gombát ráhalmozzuk, a tejföllel meglocsoljuk, tetejét reszelt sajttal behintjük.
4. Előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) 7-8 percig sütjük, pontosabban addig, míg a sajt szépen ráolvad.
Gombás tejfölös puliszka recepthez fűződő történet, jótanács
Puliszkát mikrohullámú készülékben is remekül készíthetünk. Ehhez egy háromliteres tálba 1 liter vizet (tejet) öntünk. Enyhén megsózzuk, borsozzuk és lefedve, 850 wattal kb. 8 perc alatt felforraljuk. Ezalatt a gombát felszeleteljük. A forró vízhez a kukoricadarát, állandó keverés mellett lassan hozzáadjuk. Letakarjuk és 430 wattal 10 percig főzzük (nem kell keverni!!!), 5 percig pihentetjük, majd fedelét eltávolítjuk. A gombát tálra tesszük, enyhén megsózzuk, borssal ízesítjük és lefedve, 850 wattal 5 percig pároljuk, félidőben átkeverjük. Végezetül petrezselyemmel ízesítjük. Egy tálat vajjal enyhén kikenünk. Olvasztott vajba mártott kanállal körben a puliszkát beleszaggatjuk. A gomba felét elosztjuk rajta és a fele tejföllel meglocsoljuk. A puliszka másik felét a tetejére szaggatjuk. A gombát és a tejfölt ezen elsimítjuk. Reszelt sajttal behintjük és lefedés nélkül, 850 wattal 2 perc alatt ráolvasztjuk. Ezt a műveletet a grillezős vagy a légkeveréses készülékeken grillezős, illetve légkeveréses fokozaton is végezhetjük, így a sajt nemcsak megolvad, de kissé meg is pirul.A puliszkát ízlés szerint bárhogyan elkészíthetjük, pl. hagymásan, sajttal-tejföllel, túróval, mézzel-mákkal, stb. A kukoricadarát víz helyett tejben is főzhetjük.
Kedves Tibor!
Javítottuk a kategória nevét.
Köszönjük az észrevételt :)
Üdv.: Mesterszakács.hu csapat
Ez így,ebben a formábban még véletlenül sem vegán! Legfeljebb vega, de a vegán receptek között van!