Gomb formájú, gluténmentes, diabetikus keksz

Elkészítés módja
1. A tálba szitált lisztbe belekevertem a xilitet, sót, szódabikarbónát és elmorzsoltam a kockákra vágott hideg vajjal. Aztán beleütöttem a tojást, beleöntöttem a vaníliaeszenciát, meggyúrtam a tésztát, és fél órára hűtőbe tettem. Jól belisztezett deszkán kinyújtottam 2-3 mm vastagságúra a szép sötétzöld színű tésztát. Eléggé szakadt, óvatosan kellett vele bánni.
2. Egy kb. 4 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval köröket szaggattam, majd egy kisebb átmérőjűvel belső kört nyomtam mindegyikre, megadva a gomb jellegét. Vastag szívószállal gomblyukakat nyomtam én csak kettőt, de lehet négyet is.
3. Sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól kis távolságra elhelyeztem őket, majd az időközben 200 fokosra előmelegített sütőben alsó-felső lángon 10 perc alatt megsütöttem. A tepsiben hagytam kihűlni. Mire kihűltek, kissé megkérgesedtek, színük sötétbarnára változott, de a belsejük finom puha maradt.
Gomb formájú, gluténmentes, diabetikus keksz recepthez fűződő történet, jótanács
Mivel a tökmaglisztnek enyhén kesernyés az íze, aki először eszik ilyet, annak nem biztos, hogy ízleni fog. Utánanéztem, miért morzsálódós a tésztája? Az Élettár tökmaglisztről szóló ismertetőjében olvastam, hogy "Ha péksüteményekhez használjuk, a receptben szereplő tojásmennyiséghez adjunk még egy tojást, különben gluténmentessége miatt erősen morzsálódik, ha kizárólag tökmaglisztet használunk." érdemes megszívlelni ezt a jó tanácsot!
Ötletes!