Finom mandulatorta

Finom mandulatorta recept
Hozzávalók
a tésztához:
•  15-20 dkg vékony barna héjától is megtisztított mandulabél
•  8 tojás
•  12 dkg kristálycukor
•  3 dkg finomliszt
a tepsi kikenéséhez:
•  vaj vagy sütőmargarin finomliszt
a karamellhez:
•  9 evőkanál kristálycukor
•  3 evőkanál víz
a krémhez:
•  2.5 dl tej
•  4 tojássárgája
•  1 púpozott evőkanál finomliszt
•  20 dkg kristálycukor
•  1 csomag vaníliás cukor
•  20 dkg vaj vagy sütőmargarin
•  1-1 evőkanál rum és erős feketekávé
az oldalára és a tetejére:
•  10 dkg vékony lapocskákra vágott mandula (készen kapható)

Elkészítés módja

1. A tésztához való mandulát egy serpenyőben szárazon, azaz zsiradék hozzáadása nélkül, közepes tűzön kevergetve megpirítjuk. Ha kihűlt, megőröljük. Közben mérjük, a tésztába pontosan 14 dkg kell belőle, a többit egészben elropogtathatjuk.

2. A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 4-5 perc. Először a mandulát és a lisztet, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét forgatjuk bele.

3. Egy tepsit kikenünk, belisztezünk, majd egy 24 cm átmérőjű tortakarikát rányomunk. Így ott marad a helye, aminek a formájára elkenegetjük a tészta egynegyedét. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb.10 perc alatt megsütjük. Még melegen leemeljük a tepsiről. Ugyanígy még 3 lapot sütünk, hűlni hagyjuk. (A kevésbé gyakorlottak

sütőpapíron süssék a tésztát, így még biztosabb, hogy nem ragad le.)

4. A karamellhez a cukrot a vízzel együtt egy serpenyőbe töltjük, és világosbarnára karamellizáljuk. Három tésztalapot vékonyan bevonunk vele. Ez a művelet komoly gyakorlatot igényel, mert a karamell pillanatok alatt megköt. A legjobb három részletben elkészíteni, igaz, így tovább tart.

5. A krémhez a tejet a tojások sárgájával, a liszttel és a kétféle cukorral sűrű krémmé főzzük, hűlni hagyjuk. A puha (szoba hőmérsékletű) vajat vagy margarint először magában keverjük habosra. Apránként hozzáadjuk a főzött krémet, majd felét a rummal, a többit a kávéval ízesítjük.

6. A tésztalapokat a kétféle krémmel váltakozva megtöltjük, a tetejére az a lap kerüljön, amelyiken nincs karamell. A torta oldalát és tetejét a maradék krémmel bevonjuk. Hűtőszekrényben 1 órán át dermesztjük.

7. A vékony lapocskákra vágott mandulát egy serpenyőben világosbarnára pirítjuk. Ha kihűlt, egyenletesen a torta oldalára és tetejére nyomkodjuk. Egy éjjelen át dermesztjük, hogy az íze összeérjen.

A leírásban szereplő Finom mandulatorta recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (torta) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.