Diós-pöttyös kalács

Diós-pöttyös kalács recept
Hozzávalók
A tésztához:
•  50 dkg finomliszt
•  5 dkg élesztő
•  5 dkg porcukor
•  2 dl tej
•  12 dkg vaj vagy margarin
•  2 csomag vaníliás cukor
•  1 csipet só
•  1 tojás
•  2 tojássárgája
•  1 citrom reszelt héja
A töltelékhez:
•  5 dkg mazsola
•  0.5 dl rum
•  15 dkg dió
•  1 dl tej
•  8 dkg kristálycukor
•  2 csomag vaníliás cukor
•  3 dkg vaj vagy margarin
•  2 evőkanál zsemlemorzsa
•  1 mokkáskanál őrölt fahéj
A formához:
•  1 evőkanál vaj vagy margarin
•  1 tojássárgája
•  1 dl tej
•  2 evőkanál kristálycukor

Elkészítés módja

1. A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt.

2. Hozzáadunk 1 kávéskanál porcukrot, a meglangyosított tej felét, majd a szélekről hozzákeverünk egy kevés lisztet, letakarjuk és 15 percig kelni hagyjuk.

3. A vajat vagy a margarint felolvasztjuk.

4. A maradék tejben elkeverjük a maradék porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojást és a tojássárgáját, végül a reszelt citromhéjat és a langyos vajat, vagy margarint.

5. Ezt a keveréket több részletben a liszthez adjuk, összekeverjük és alaposan kidolgozzuk.

6. Konyharuhával letakarjuk és a kétszeresére kelesztjük.

7. Közben a töltelékhez forró vízzel leöblítjük a mazsolát, szárazra törölgetjük és meglocsoljuk a rummal.

8. A dió felét megdaráljuk, a többit pedig apróra-darabosra vágjuk .

9. Felforraljuk a tejet a kristálycukorral, a vaníliás cukorral és a vajjal, vagy margarinnal, beleszórjuk a diót és a zsemlemorzsát és 2 percig főzzük-szikkasztjuk.

10. Ekkor levesszük a tűzről, elkeverjük a fahéjjal, a cukrozott narancshéjjal és a rumos mazsolával, végül hagyjuk kihűlni.

11. Egy kb. 2,5 l űrtartalmú, 23 cm átmérőjű kuglófformát vastagon kikenünk vajjal vagy margarinnal.

12. A tésztát átgyúrjuk, lisztezett deszkán kinyújtjuk, 16 db kb. 8x8 cm-es négyzetre vágjuk és mindegyik közepére l-l kanálka tölteléket teszünk.

13. Gombócokat formálunk belőlük és a kuglófformába rakosgatjuk őket.

14. Letakarjuk, a kétszeresére kelesztjük, majd a tetejét megkenjük a tojássárgájával és előmelegített forró sütőben (200°C), kb. 40-45 percig sütjük (tűpróba!).

15. A tejet felforraljuk a kristálycukorral és evőkanalanként megöntözzük vele a sütőből kivett forró kalácsot, amitől különösen foszlós lesz. 10 percig a formában, majd rácsra emelve hagyjuk egészen kihűlni.

16. Tálaláskor a tetejét megszórhatjuk vaníliaízű porcukorral és tortaszerűen felszeleteljük.

17. Tölthetjük mazsolás túróval is: 25 dkg félzsíros tehéntúrót áttörünk, hozzáadunk 10 dkg porcukrot, 2 dkg vaníliás cukrot, 2 tojássárgáját, 1 citrom reszelt héját, 2 evőkanál zsemlemorzsát és 5 dkg puha mazsolát, a többi ugyanaz.

A leírásban szereplő Diós-pöttyös kalács recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (kalács, diós kalács) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Még több kalács recept
Még több kalács recept

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.