Diós-mákos kalácskoszorú
Elkészítés módja
1. A töltelék hozzávalóit összefőzzük, majd hagyjuk kihűlni.
2. A hozzávalókat összedolgozzuk egy tálban.
3. Fél órát kelesztjük.
4. A megkelt tésztát két részre osztjuk és kinyújtjuk 1-1 40×25 cm-es téglalapra.
5. Tegyük rá a töltelék felét (én a kalácsot 10 dkg darált mákkal, 10 dkg darált dióval készítettem), simítsuk egyenletesen a tésztára és tekerjük fel, mint a bejglit. A másikat is ugyanígy elkészítjük.
6. A két tekercs végeit nyomkodjuk, gyúrjuk össze, hogy ne váljanak el egymástól.
7. Óvatosan, hogy ne nyíljanak szét, tekerjük át többször egymáson őket.
8. Hajlítsunk a fonatból koszorút, a végeit kicsit nyomjuk össze.
9. Tegyük sütőlapra vagy tortaformába és a felületre került domborulatokat késsel vágjuk be kb. a közepükig, hogy szépen szét tudjanak nyílni.
10. Kenjük meg tojással és hagyjuk meleg helyen, míg közel a duplájára nem kelnek.
11. A sütőbe helyezés előtt ismét kenjük le tojással, hogy szép színe legyen.
12. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 percig süssük.
Diós-mákos kalácskoszorú recepthez fűződő történet, jótanács
Megéri a hagyományos kalácshoz képest kicsit több fáradságot, mert akár ünnepi asztal díszeként vagy ajándékként is megállja a helyét.
Csatlakozom Marcsihoz:)
Nagyon szép lett Gratulálok