Cukkinis pecsenyék
Elkészítés módja
1. A cukkinivel sült pecsenyéhez a hús tetején lévő vékony fehér hártyát lefejtjük, majd a pecsenyét személyenként 3, egyenként kb.5 dekás érmére vágjuk. Tenyerünkkel egyenként lapjában kissé megnyomjuk, de kiverni nem kell. A fele sóval és borssal behintve félretesszük.
2. A tejfölt a tejszínnel, a tojással meg a sajt kétharmadával összekeverjük. Megsózzuk, megborsozzuk, a fölaprított bazsalikommal meg a zúzott fokhagymával fűszerezzük. A cukkiniket – miután végüket lecsaptuk – lapjában kettévágjuk, azután 3 milliméter vastagon fölszeleteljük.
3. Az olajat egy serpenyőben megforrósítjuk és a húsokat oldalanként 1-1 perc alatt pirosasra elősütjük benne, lecsöpögtetjük. 4 peremes, egyszemélyes tűzálló tálkát vagy 1 nagyobbat kivajazunk, a cukkinit egyenletesen beleszórjuk, a fűszeres tejföllel meglocsoljuk. 3-3 érmét ráfektetünk.
4. Az egészet a maradék sajttal behintjük, végül előmelegített sütőben, nagy lánggal (220 °C; légkeveréses sütőben 200 °C) 10-12 percig sütjük.
5. A cukkinivel tűzdelt pecsenyéhez a húst 8 egyforma szeletre vágjuk (ha combból készítjük, különösen ügyeljünk arra, hogy rostjaira merőlegesen szeleteljük fel, különben rágós lesz), kiverjük. Szélüket bevágjuk, nehogy a pecsenye sütés közben összeugorjon.
6. A cukkinit megmossuk, kb. 10 centis darabokra vágjuk, majd ezeket egyenként az oldalukra állítjuk (vágott felükkel lefelé), és 0,5 centi vastagon felszeleteljük, azután ugyanilyen vastag csíkokra vágjuk.
7. A hússzeleteket ezzel megtűzdeljük, ami úgy történik, hogy a pecsenyébe kiskéssel 6-8 lyukat vágunk, és 3-4 zöldségcsíkot belebújtatunk. Megsózzuk, megborsozzuk, a lisztben meghempergetjük, és egy nagy serpenyőben a megforrósított olajon, oldalanként 3-3 percig sütjük.
8. Paradicsomos rizs vagy roston sült zöldségek illenek hozzá köretnek. Az előbbi úgy készül, hogy 1 kisebb vöröshagymát lehéjazva finomra vágunk, 4-5 deka olvasztott vajon megfonnyasztjuk, majd rádobunk 4, kis kockákra aprított paradicsomot. Kissé megsózzuk, megborsozzuk, 1 csokor finomra aprított petrezselyemmel fűszerezzük, nagy lángon 2 percig sütjük. Végül a kb. 3 deci rizsből hagyományosan főzött párolt rizzsel összekeverjük.
Cukkinis pecsenyék recepthez fűződő történet, jótanács
A cukkinivel sült pecsenye szűzpecsenye helyett érlelt vesepecsenyéből, azaz bélszínből is készülhet. Ehhez 15 dekás adagokat (javákat) vágunk, amiket megfűszerezünk és oldalanként 2-2 perc alatt elősütjük. A tűzálló tál közepére tesszük, a tejfölös cukkinit köré halmozzuk, 12-13 percig sütjük. Füstölt helyett másféle sajttal is készülhet. A cukkinivel tűzdelt pecsenyét szűzpecsenye helyett csirke- vagy pulykamellből, illetve marhahátszínből vagy borjúcombból is hasonlóan süthetjük.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.