Csirkegulyás

Csirkegulyás recept
Hozzávalók
•  8-8 közepes nagyságú csirkecomb és -szárny
•  3-4 közepes vöröshagyma
•  7-8 evőkanál olaj vagy 10 dkg zsír
•  2 evőkanál jóféle pirospaprika
•  2-2 paprika és paradicsom
• 
•  4-5 gerezd fokhagyma
•  1 kiskanál őrölt köménymag
•  8 közepes burgonya
•  4 nagyobb sárgarépa
•  2 petrezselyemgyökér
•  1 kiskanál Erős Pista vagy csípős Piros Arany
a csipetkéhez:
•  10 dkg finomliszt
•  1 tojás
a tetejére:
•  fél csokor petrezselyem

Elkészítés módja

1. A combok bőrét lefejtjük, majd mind a combokat, mind a szárnyakat megmossuk és a forgóknál kettévágjuk. A hagymát megtisztítjuk, nagyon finomra aprítjuk, majd egy bográcsban, közepesen erős tűz fölött, az olajban üvegesre pirítjuk.

2. A csirkehúst hozzáadjuk, keverve-rázogatva fehéredésig sütjük. A pirospaprikával meghintjük, jól elkeverjük, majd 4-5 deci vizet öntünk rá, nehogy a paprika megégjen. Az apróra vágott paprikával és paradicsommal ízesítjük, megsózzuk – kezdésképpen 1 csapott evőkanálnyival kezdjünk –, a zúzott fokhagymával vagy a fokhagymakrémmel és a köménymaggal fűszerezzük. Lefödve, kis láng fölött kb. 35 perc alatt félpuhára pároljuk.

3. Ez bőven elegendő idő arra, hogy a burgonyát a sárgarépával és a petrezselyemgyökérrel együtt megtisztítsuk. Az előbbit 2,5 centis kockákra, az utóbbiakat karikákra vágjuk és a húshoz adjuk. Kb. 3 liter vízzel fölöntjük, utánasózzuk (újabb 1 csapott evő-kanálnyi biztosan kell bele), az Erős Pistával „tüzesítjük”.

4. Erős láng fölött fölforraljuk, majd lefödve, a tüzet mérsékelve alatta (feljebb emelve a bográcsot) kb. 35 perc alatt puhára főzzük. Közben a tojásból annyi liszttel, amennyit fölvesz, csipetkét készítünk. A majdnem kész levesbe rakjuk, kb. 10 percig főzzük. Tálaláskor a tetejét fölaprított petrezselyemmel hintjük meg.

Csirkegulyás recepthez fűződő történet, jótanács

Egy egész csirkéből is készíthetjük, amit 8 részre vágunk. A zöldségekkel együtt 1-2 evőkanál sűrített paradicsommal is ízesíthetjük. A gulyás ízét csemege vagy csípős gulyáskrémmel, csemege Piros Arannyal és pörköltízesítővel is megbolondíthatjuk.

A leírásban szereplő Csirkegulyás recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Csirkegulyás recept - 4 hozzászólás

  1. admin
    admin #4731 2013. 04. 30. 08:12 Válasz

    János! A kelkáposzta markáns íze remek, nagyon sok ételhez kimondottan javallott, de érzésünk szerint, itt a gulyás ízvilágát nem kiegészítené, hanem erőteljesen megváltoztatná. Mindezek mellett biztos, hogy kellemes ízvilága lenne ami önálló ételként megállná a helyét.

  2. János
    János #4722 2013. 04. 29. 21:42 Válasz

    Kedves receptbeküldő és hozzászólók.
    Én a főzés vége felé még bele szoktam rakni egy kisebb fel legyalult kelkáposztát. Így kóstoljátok meg, megéri. Jó étvágyat :).

  3. admin
    admin #4710 2013. 04. 29. 19:37 Válasz

    Kedves Zsuzsa! Nagy örömünkre szolgál, hogy egy ilyen nagy múltra visszatekintő receptet sikerült remélhetőleg átmentenünk. Szerintünk is ez egy kiváló recept.

  4. zsuzsa56
    zsuzsa56 #4696 2013. 04. 29. 17:57 Válasz

    Ez a recept már fiatal asszony koromban nagy sikert arartott a család körében,mert még senkinek eszébe sem jutott,hogy csirkéből is lehet gulyás!Büszke voltam magamra,hogy ifjú asszonyként az anyósom még a tíz ujját is megnyalta.Saját receptem volt,sehol nem tanultam,csak nekiálltam,és ennyi.Az Erős Pista kivételével pontosan így készítettem 30 évvel ezelőtt.Illetve egy kivételével,a galuskába vágtam apró metélőhagymát.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Még több csirkecomb recept
Még több csirkecomb recept

Csirkegulyás recept - 4 hozzászólás

  1. admin
    admin #4731 2013. 04. 30. 08:12 Válasz

    János! A kelkáposzta markáns íze remek, nagyon sok ételhez kimondottan javallott, de érzésünk szerint, itt a gulyás ízvilágát nem kiegészítené, hanem erőteljesen megváltoztatná. Mindezek mellett biztos, hogy kellemes ízvilága lenne ami önálló ételként megállná a helyét.

  2. János
    János #4722 2013. 04. 29. 21:42 Válasz

    Kedves receptbeküldő és hozzászólók.
    Én a főzés vége felé még bele szoktam rakni egy kisebb fel legyalult kelkáposztát. Így kóstoljátok meg, megéri. Jó étvágyat :).

  3. admin
    admin #4710 2013. 04. 29. 19:37 Válasz

    Kedves Zsuzsa! Nagy örömünkre szolgál, hogy egy ilyen nagy múltra visszatekintő receptet sikerült remélhetőleg átmentenünk. Szerintünk is ez egy kiváló recept.

  4. zsuzsa56
    zsuzsa56 #4696 2013. 04. 29. 17:57 Válasz

    Ez a recept már fiatal asszony koromban nagy sikert arartott a család körében,mert még senkinek eszébe sem jutott,hogy csirkéből is lehet gulyás!Büszke voltam magamra,hogy ifjú asszonyként az anyósom még a tíz ujját is megnyalta.Saját receptem volt,sehol nem tanultam,csak nekiálltam,és ennyi.Az Erős Pista kivételével pontosan így készítettem 30 évvel ezelőtt.Illetve egy kivételével,a galuskába vágtam apró metélőhagymát.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.