Csirkegulyás

Elkészítés módja
1. A combok bőrét lefejtjük, majd mind a combokat, mind a szárnyakat megmossuk és a forgóknál kettévágjuk. A hagymát megtisztítjuk, nagyon finomra aprítjuk, majd egy bográcsban, közepesen erős tűz fölött, az olajban üvegesre pirítjuk.
2. A csirkehúst hozzáadjuk, keverve-rázogatva fehéredésig sütjük. A pirospaprikával meghintjük, jól elkeverjük, majd 4-5 deci vizet öntünk rá, nehogy a paprika megégjen. Az apróra vágott paprikával és paradicsommal ízesítjük, megsózzuk – kezdésképpen 1 csapott evőkanálnyival kezdjünk –, a zúzott fokhagymával vagy a fokhagymakrémmel és a köménymaggal fűszerezzük. Lefödve, kis láng fölött kb. 35 perc alatt félpuhára pároljuk.
3. Ez bőven elegendő idő arra, hogy a burgonyát a sárgarépával és a petrezselyemgyökérrel együtt megtisztítsuk. Az előbbit 2,5 centis kockákra, az utóbbiakat karikákra vágjuk és a húshoz adjuk. Kb. 3 liter vízzel fölöntjük, utánasózzuk (újabb 1 csapott evő-kanálnyi biztosan kell bele), az Erős Pistával „tüzesítjük”.
4. Erős láng fölött fölforraljuk, majd lefödve, a tüzet mérsékelve alatta (feljebb emelve a bográcsot) kb. 35 perc alatt puhára főzzük. Közben a tojásból annyi liszttel, amennyit fölvesz, csipetkét készítünk. A majdnem kész levesbe rakjuk, kb. 10 percig főzzük. Tálaláskor a tetejét fölaprított petrezselyemmel hintjük meg.
Csirkegulyás recepthez fűződő történet, jótanács
Egy egész csirkéből is készíthetjük, amit 8 részre vágunk. A zöldségekkel együtt 1-2 evőkanál sűrített paradicsommal is ízesíthetjük. A gulyás ízét csemege vagy csípős gulyáskrémmel, csemege Piros Arannyal és pörköltízesítővel is megbolondíthatjuk.
János! A kelkáposzta markáns íze remek, nagyon sok ételhez kimondottan javallott, de érzésünk szerint, itt a gulyás ízvilágát nem kiegészítené, hanem erőteljesen megváltoztatná. Mindezek mellett biztos, hogy kellemes ízvilága lenne ami önálló ételként megállná a helyét.
Kedves receptbeküldő és hozzászólók.
Én a főzés vége felé még bele szoktam rakni egy kisebb fel legyalult kelkáposztát. Így kóstoljátok meg, megéri. Jó étvágyat :).
Kedves Zsuzsa! Nagy örömünkre szolgál, hogy egy ilyen nagy múltra visszatekintő receptet sikerült remélhetőleg átmentenünk. Szerintünk is ez egy kiváló recept.
Ez a recept már fiatal asszony koromban nagy sikert arartott a család körében,mert még senkinek eszébe sem jutott,hogy csirkéből is lehet gulyás!Büszke voltam magamra,hogy ifjú asszonyként az anyósom még a tíz ujját is megnyalta.Saját receptem volt,sehol nem tanultam,csak nekiálltam,és ennyi.Az Erős Pista kivételével pontosan így készítettem 30 évvel ezelőtt.Illetve egy kivételével,a galuskába vágtam apró metélőhagymát.