Créme Brulée
Elkészítés módja
1. Egy vízforralóban felforralunk 1,5 liter vizet, közben összekeverjük a tejet, a tejszínt, a kristálycukrot, az aromát, a sót és a tojássárgáját. Pár percet várunk, míg a cukor maradéktalanul feloldódik, majd leszűrjük a keveréket. Fontos, hogy a sárgáját nem szabad kihabosítani a cukorral, mindent csak keverjünk össze!
2. Magas falú tepsibe vagy jénai tálba teszünk néhány porcelánformát (nálam 5 db), majd ezekbe töltjük bele a tejszínes-tojásos keveréket.
3. Ha felforrt a víz, a nagy porcelánedénybe, a krémes edénykék köré öntjük. Fontos, hogy a forró víznek a tejszínes krém szintjéig kell érnie. Előmelegített, 140 °C-os sütőben sütjük 35–45 percig, míg a krém teteje tapintásra kellemesen ruganyos, és nem tapad rá az ujjunkra. Ha elkészült, azonnal kivesszük a vízfürdőből , majd a hűtőszekrénybe tesszük, míg kissé le nem hűl.
4. Kihűlés után megszórjuk a tetejüket nádcukorral (én ezt szeretem).
5. A cukrot aranybarnára karamellizáljuk egy erre alkalmas, ún. flambírozó-pisztollyal. Ha kopogósan szilárd a karamellréteg a tetején, akkor jó.
Créme Brulée recepthez fűződő történet, jótanács
A franciáknál égetett krém, a spanyoloknál pedig katalán krém az elnevezése. Az elkészítési módja igencsak egyszerű.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.