Caponata (szicíliai padlizsánragu)

Caponata (szicíliai padlizsánragu) recept
Hozzávalók
•  3 közepes nagyságú zsenge padlizsán (kb. 1 kg)
• 
•  5-5 dkg mazsola és fenyőmag
•  1 közepes vöröshagyma
•  2 ág halványzeller (szárzeller)
•  80 dkg paradicsom (60 dkg konzerv hámozott paradicsom is lehet)
•  kb. 8 evőkanál olívaolaj
•  1 evőkanál kristálycukor
•  2 evőkanál vörösborecet vagy balzsamecet
•  3 evőkanál kapribogyó
•  3 evőkanál magozott fekete olajbogyó
•  őrölt fekete bors
•  2-3 ág bazsalikom

Elkészítés módja

1. A padlizsánokat megmossuk, majd miután a kocsányukat levágtuk, 2 centis kockákra daraboljuk. Kb. 1 evőkanál sóval összeforgatjuk, fél órán át állni hagyjuk.

2. A mazsolát langyos vízbe vagy borba áztatjuk. A fenyőmagot egy serpenyőben szárazon megpirítjuk, félretesszük.

3. Megtisztítjuk a többi zöldséget is, a hagymát finomra vágjuk, a zellert kisujjnyi vastagon fölszeleteljük. A paradicsomot meghámozzuk — ehhez, ha kell, néhány pillanatra forrásban lévő vízbe is márthatjuk —, félbevágva a magjait kikaparjuk, húsát 2 centis kockákra vágjuk.

4. A padlizsánt szűrőbe rakjuk, hideg vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük, majd egy tiszta konyharuhára szedve leszárogatjuk. 5 evőkanál olívaolajat egy széles serpenyőben megforrósítunk, a padlizsánt belerakjuk. Nagy lángon kb. 5 perc alatt aranybarnára sütjük, majd szűrőlapáttal konyhai papírtörlőre szedjük, lecsöpögtetjük.

5. A maradék olajat a padlizsán helyére öntjük, és a hagymát közepes lángon, kevergetve 4-5 perc alatt megfonnyasztjuk rajta. Következik a zellerszár, ezzel tovább pirítjuk 4-5 percig. Hozzáadjuk a paradicsomot, 2-3 percig rázogatva pirítjuk. A cukorral és az ecettel ízesítjük, kb. 1 csapott kiskanál sót szórunk bele, majd kevergetve, kis lángon 10-15 percig főzzük.

6. A lecsöpögtetett mazsolát és kapribogyót, a félbevágott olajbogyót és a sült padlizsánt hozzáadjuk, megborsozzuk, a fölaprított bazsalikommal fűszerezzük, ha kell utánasózzuk. Amikor kész, a fenyőmagot a tetejére szórjuk.

Caponata (szicíliai padlizsánragu) recepthez fűződő történet, jótanács

A caponata-nak számtalan változata létezik, hasonlóan, mint nálunk a lecsónak, így például fenyőmag helyett mandulával is készülhet, de kerülhet bele aszalt paradicsom, keserű csokoládé (!), sőt mindenféle tengeri herkentyű is.

A leírásban szereplő Caponata (szicíliai padlizsánragu) recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.