Bográcsgulyás

Bográcsgulyás recept
Hozzávalók
•  1.5 kg kicsontozott marhalábszár
•  2 nagy vöröshagyma
•  6-7 evőkanál olaj vagy 8-10 deka zsír
•  4 gerezd fokhagyma
•  fél kiskanál köménymag
•  1.5-2 evőkanál jóféle pirospaprika
• 
•  2-2 közepes zöldpaprika (édes nem csípős) és paradicsom (helyettük lehet 4 evőkanál házi lecsó is)
•  1 kiskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista
•  4-5 sárgarépa
•  2-3 petrezselyemgyökér
•  2-2.2 kg burgonya
a csipetkéhez:
•  10 dkg finomliszt
•  1 tojás

Elkészítés módja

1. A lábszárat valamivel kisebb – kb. 2 centis – kockákra vágjuk, mintha pörköltet készítenénk. A hagymát megtisztítjuk, és egy bográcsban, az olajon vagy zsíron, közepesen erős tűz fölött megfonnyasztjuk. A húst rádobjuk, és csak úgy magában, egyelőre minden ízesítő nélkül, keverve vagy a bográcsot a fülénél rázogatva, 10-15 perc alatt fehéredésig pirítjuk.

2. A fokhagymát a köménymaggal együtt finomra vágjuk, és a húshoz adjuk a pirospaprikával együtt. Éppen csak összekeverjük, majd azonnal ráöntünk kb. 2 deci vizet, nehogy a paprika megégjen. Megsózzuk – kezdjünk 1 csapott evőkanálnyival –, majd az apróra vágott paprikával és paradicsommal ízesítjük (ha lecsóval főzzük, azt is fel kell aprítani). Piros Arannyal megadjuk az erejét, lefödjük, és nem túl erős tűz fölött (a bográcsot feljebb emelve) a húst kb. 1,5 óra alatt majdnem teljesen puhára pároljuk. Közben néha megkeverjük, ha kell, egy kevés vizet is öntünk alá. Ilyenkor elegendő idő van arra is, hogy elkészítsük a csipetkét.

3. A zöldségeket megtisztítjuk. A sárgarépát és a gyökeret karikákra vágjuk, a húshoz adjuk, és addig pároljuk vele, amíg a burgonyát kényelmesen megtisztítjuk, és kb. 2,5 centis kockákra vágjuk. A hús-hoz adjuk, annyi vizet öntünk rá (ez nagyjából 3,5 liter), amennyi levest szeretnénk, fölforraljuk. Ekkor 1-2 negyedekbe vágott zöldpaprikát és paradicsomot is tehetünk bele, ha éppenséggel bővében vagyunk. Lefödve további kb. 30 percig főzzük úgy, hogy 15 perc elteltével bele-rakjuk a csipetkét is. Végül megkóstoljuk, utánasózzuk, fűszerezzük.

Bográcsgulyás recepthez fűződő történet, jótanács

A gulyás ízét csemege vagy csípős gulyáskrémmel, csemege Piros Arannyal, pörköltízesítővel is megbolondíthatjuk.

A leírásban szereplő Bográcsgulyás recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.