Bigosz (lengyel húsos káposzta)

Bigosz (lengyel húsos káposzta) recept
Hozzávalók
•  maréknyi szárított erdei gomba (ha van friss akkor kétmaréknyi mégpedig eredetileg rókagomba)
•  1-2 vöröshagyma
•  5 dkg szalonna
•  8 dkg zsír (6-7 evőkanál olaj)
•  1.5 kg savanyú káposzta
• 
•  1 kg vegyes vörös hús (marha és szarvas elsősorban olyan húsrészek amik a pörkölthöz is jók- például lapocka vagy lábszár)
•  2 kiskanál borókabogyó
•  1 kiskanál szegfűbors
•  2 babérlevél
•  fél kiskanál őrölt fekete bors
•  1.5 kg fejes káposzta
•  50 dkg főtt füstölt hús vagy kolbász
•  25 dkg
•  kolozsvári szalonna
•  25 dkg csiperkegomba
•  maréknyi magozott aszalt szilva
•  1 pohár száraz vörösbor
•  1 evőkanál sűrített paradicsom

Elkészítés módja

1. A szárított erdei gombát langyos vízbe áztatjuk. (Ha van szerencsénk frisset használni, akkor azt csak tegyük félre, később kerül felhasználásra.) Egy bográcsot közepesen erős tűz fölé állítunk. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, majd a felkockázott szalonnával

és a fele zsírral együtt a bográcsba tesszük. Kevergetve addig pirítjuk, míg a szalonna zsírja kiolvad, a hagyma pedig üvegesre sül. Ha vöröshagymakrémet használunk, azt elég hozzákeverni a kisült szalonnához. A hideg vízben átöblített (ez csak akkor kell, ha túl savanyú a káposzta) és kifacsart savanyú káposztát hozzáadjuk, enyhén megsózzuk. A lángot mérsékeljük alatta (feljebb emeljük a bográcsot), és lefödve kb. 45 percig pároljuk. Közben többször megkeverjük, és ha kell, egy kevés vizet is öntünk alá, nehogy leégjen.

2. Közben a kétféle húst ugyanúgy kockákra vágjuk, ahogy nálunk a pörkölthöz szokás, majd egy másik bográcsban, a maradék zsiradékon megpirítjuk. (Ha csak egyetlen bográcsunk van, akkor a káposztát áttesszük egy edénybe, a bográcsot pedig kitörölgetve visszarakjuk a

tűz fölé. Az is jó megoldás, ha előre gondolkodunk, és előző este megpároljuk a káposztát, így ezzel már nem kell bíbelődni.) A borókával, a szegfűborssal, a babérral és a borssal fűszerezzük, lefödve 45-50 perc alatt félpuhára pároljuk, közben ha kell, egy kevés vizet is öntünk alá.

3. A beáztatott gombát lecsöpögtetjük, fölszeleteljük, levével együtt ugyancsak a húshoz adjuk, ahogyan a legyalult fejes káposztát is. Belerakjuk a füstölt húst, egy kicsit megsózzuk (vigyázva, hisz a füstölt hús is sós), és kb. 15 percig lefödve pároljuk.

4. Ekkor kerül bele a kockákra vágott kolozsvári szalonna és az aszalt szilva (pontosabban, ha nagyon puha fajta, akkor később tesszük bele, nehogy szétfőjön), illetve a cikkekre szelt csiperkegomba is. Ha erdei gombából is frisset használunk, azt is most tegyük bele. Kb. 25 percnyi puhítás után a savanyú káposztával összeöntjük, a borral ízesítjük, annyi vizet öntünk rá, amennyi épp ellepi, és lefödve kb. 1 óra alatt az egészet puhára főzzük. Ha puha fajta aszalt szilvánk van, akkor azt 15 perccel azelőtt tesszük bele, hogy az étel elkészülne. Végül a sűrített paradicsommal ízesítjük, utánafűszerezzük. Akkor jó, ha állaga a mi székelykáposztánkéhoz hasonlatos.

Bigosz (lengyel húsos káposzta) recepthez fűződő történet, jótanács

A káposzta ízét csemege és csípős Piros Arannyal is megbolondíthatjuk.

A leírásban szereplő Bigosz (lengyel húsos káposzta) recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (húsos káposzta) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.