Aszalt meggyes, csokoládés kalács
Elkészítés módja
1. A tejet meglangyosítjuk, és a cukrot elkeverjük benne. Az élesztőt belemorzsoljuk, meleg helyen 10-15 perc alatt fölfuttatjuk.
2. A kétféle lisztet egy nagy tálban a sóval összeforgatjuk. A tojást ráütjük, az olvasztott de nem meleg vajat vagy margarint rácsurgatjuk, a felfuttatott élesztőt ráöntjük, majd dagasztani kezdjük. 6-8 perc alatt közepesen kemény kelt tészta lesz belőle, ami elválik az edény falától. Letakarva, meleg helyen kb.50 perc alatt a duplájára kelesztjük.
3. Ezután a tésztát meglisztezett gyúrólapra borítjuk, 4 részre osztjuk. Az egyiket téglalap alakúra nyújtjuk, a fele meggyet rászórjuk. Ugyanekkorára kinyújtunk egy másik tésztalapot, az előzőre illesztjük, egy kicsit rá is nyomkodjuk, majd a durvára vágott vagy reszelt csokoládé felével megszórjuk. A tésztát ezután fölcsavarjuk, és kikent tepsire vagy püspökkenyér formába (őzgerincforma is lehet) tesszük. Ugyanígy még egy kalácsot készítünk. A tetejüket felvert tojással lekenjük.
4. Kétféle módon süthetjük. Az egyik, amikor hideg sütőbe tesszük, amit ekkor közepes hőfokra bekapcsolunk (180 °C; légkeveréses sütőt 165 °C). Nagyjából 10 perc míg a sütő bemelegszik – ezalatt még kel egy kicsit a tészta–, majd a kalácsokat kb.35 percig, tűpróbáig sütjük. A másik eljárás a megszokott: a lekent kalácsokat 15-20 percig kelesztjük, ezután toljuk be a közepesen forróra előmelegített sütőbe, és sütjük 35 percig.
5. Amikor kihűlt, vágódeszkára borítjuk, a tetejüket por- cukorral megszórjuk, majd ujjnyi vastagon fölszeleteljük.
Aszalt meggyes, csokoládés kalács recepthez fűződő történet, jótanács
A tészta lekenéséhez elég egy fél tojás, így az a takarékos, ha ezt már az elején felverjük, és a felét beledagasztjuk a tésztába. Másik felét letakarva félretesszük a lekenéshez.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.