Ananászos carpaccio fehér csokikrémmel és meringue-gel

Elkészítés módja
1. Melegítsünk vizet egy lábosban, de ne forraljuk fel, hanem hagyjuk közepes lángon lassan fődögélni.
2. Tegyük egy másik, kisebb lábosba a darabokra tördelt fehér csokoládét (Bain Marie) és így a gőz fölött olvasszuk meg, egy kevés tej és Grand Marnier likőr hozzáadásával.
3. Áztassuk be a zselatint egy pohár hideg vízbe, csavarjuk ki, majd keverjük hozzá az olvadó fehér csokoládéhoz.
4. Amikor teljesen elolvadt, egy habverővel dolgozzuk jól össze az olvasztott csokoládét és a zselatint. Tegyük félre a forró csokit hűlni.
5. Válasszuk szét óvatosan a tojásokat. A sárgájára nincs szükségünk, a fehérjét viszont verjük fel kemény habbá.
6. Öntsük a tejszínt egy másik tálba, verjük fel azt is a joghurthoz hasonló sűrűségűre. (Ez lehet egyszerűen egy habverővel is).
7. Ezután öntsük a langyos fehér csokoládéhoz a felvert fehérjét és addig "hajtogassuk őket össze", amíg sima, puha krémet nem kapunk.
8. Adjuk hozzá most a félig felvert tejszínt és keverjünk mindent össze újra, amíg puha, fehér csokihab nem lesz belőle.
9. Helyezzük a csokoládé mousse-t a hűtőbe, hogy megszilárduljon.
10. Öntsünk egy kevés vizet egy kisebb edénybe és keverjük össze a cukorral.
11. Vágjuk a vaníliarudat hosszában ketté és kaparjuk ki belőle az apró magokat. Keverjük bele a cukorszirupba.
12. Melegítsük fel és főzzük közepes lángon addig, amíg egy aranyló színű cukorszirupot nem kapunk.
13. Végül "frissítsük fel" a vaníliaszirupunkat egy csipetnyi citromlével és hagyjuk kihűlni.
14. Hámozzuk meg az ananászt, távolítsuk el a kemény, sötét "pöttyöket" róla.
15. Ezután vágjuk fel milliméter vékony, kerek szeletekre (úgy 5-6 szeletet számítsunk fejenként).
16. Locsoljuk meg a citromos cukorsziruppal, kanalazzunk rá 3 adag fehér csokihabot, úgy, hogy mártsuk a kanalat egy pohár langyos vízbe és azzal formáljunk ovális alakú krémet.
17. Végül kézzel összemorzsolva szórjuk rá a csokihabra a meringue-t.
Ananászos carpaccio fehér csokikrémmel és meringue-gel recepthez fűződő történet, jótanács
Újabban a friss ananászt szeretem úgy elkészíteni, hogy a jól lehűtött gyümölcsöt megtisztítom, majd apró kockákra vágom és egy robotgépben összeturmixolom, átpaszírozom, majd jól lehűtve kínálom. A másik kedvencem egy fiatal belga sztárséf receptje, amit a Napi koszt című gasztró sorozatában láttam és nagyon megkedveltem: az Ananász carpacciot fehér csoki mousse-szal és meringue-gel megszórva. Szerintem egy igazán kiváló karácsonyi desszert ötlet. A nagy evészetek után mindenesetre abszolút frissítő.
Nagyon finom lehet,megkóstolnám most!