Szilárd, öntött padló

Szilárd, öntött padló
Szerző: admin

Eredetileg az ipari épületekre volt jellemző, de a szigorú, ipari stílusú formatervezés növekvő népszerűségével az öntött padlók elterjedtek az üzletekben, irodákban és a hétköznapi lakóterekben is. Ennek eredményeképpen ma már a használható funkciók és kialakítások széles skálájából választhat. A formázott padlók időtállónak tűnnek, és ha Ön a minimalizmus szerelmese, akkor biztosan ez lesz a megfelelő választás.

Az öntött padlóburkolatok közé tartoznak a szintetikus gyantákon (epoxi és poliuretán) alapuló anhidrit- és simító padlóburkolatok. Az öntött padlók vitathatatlan előnye a hagyományos simítóval szemben a könnyű felhordás, a problémás részletek pontos kezelése és a tökéletesen sík felület.
 

öntött padló a lakásban
 
Anhidrit

Az anhidrit a vízmentes kalcium-szulfát neve, amely a gipsz kristályosodásával keletkezik. Egy rokon, eltérő tulajdonságokkal rendelkező anyag a modellező gipsz. Az anhidrit eredete lehet természetes (földalatti bányákban bányászott) vagy szintetikus.

A szakemberek finomra őrölt anhidritből, homokból, vízből és adalékanyagokból öntött keveréket állítanak elő, amely módosítja a padló színét, antisztatikus, csúszásgátló és egyéb tulajdonságait is. A keletkező folyékony massza nagyon gyorsan megkeményedik. Az első néhány nap alatt nagy mennyiségű vizet köt meg - ha a padlót ez idő alatt megterhelik, előbb-utóbb megrepedhet.

Az felvitel során elkövetett hibákat azonban nehéz kijavítani, éppen ezért a megfelelő hőmérséklet, páratartalom és az az idő, amíg a megkeményedő keveréket "pihentetni" hagyjuk, kritikusan szükséges ahhoz, hogy az anhidrit megfelelően száradjon meg. Egyes gyártók azt javasolják, hogy a padlót már 2-3 nappal a keverék kiöntése után le kell súlyozni, azonban nem kell ennyire sietni, és 5-7 nap után, általában körülbelül 2 hét után enyhén meg kell terhelni a padlót.

 
anhidritezett padló
 
Hol lehet felhasználni az anhidritet? Van valamilyen korlátozása?

Az anhidrit lakásokban és házakban történő felhasználására gyakorlatilag nincsenek korlátozások. Csak tartósan nedves helyiségekbe, például úszómedencékbe vagy mosókonyhákba nem alkalmas, a fürdőszobát azonban nem érinti ez a korlátozás.

Ha várhatóan kandallót, nagyobb akváriumokat és más nehezebb tárgyakat helyez el otthonában, ajánlott az alatta lévő aljzatot megerősíteni. Az anhidrit szintén nem alkalmas kültérre - például erkélyekre és teraszokra. A hőmérséklet és a páratartalom gyors változása könnyen repedéseket okozhat.

Az anhidrit használható sík aljzatként padlóburkolatok (csempe, szőnyeg, laminált és fapadló stb.) számára, de felületkezeléssel végső padlórétegként is használható. Padlófűtéssel kombinálva is tökéletesen működik, az öntött anyag kiválóan "körbeöleli" a fűtőcsatornákat, és a felgyülemlett hőt szinte veszteség nélkül adja tovább.

 
anhidritezett padló

Epoxi facsarók

Az epoxigyanták keményítővel és egyéb adalékanyagokkal kevert epoxigyantákon alapuló padlóburkolatok. Kiváló mechanikai és vegyi ellenállás, varratmentes, nem nedvszívó felület és higiéniai biztonság jellemzi őket. A gyanták tovább színezhetők. Ha szeretné, a padlója olyan sima és fényes lehet, mint egy tükör. A kovahomok hozzáadásával csúszásgátló felületet kap. Választhat antisztatikus padlóburkolatot is. Színes "zsetonok" hozzáadásával élénkítheti a padló megjelenését. A padlót 2-4 mm vastagságban, dilatációs hézagok nélkül alkalmazzák. Tartósságát illetően nem kell aggódnia - a gyártók szerint a tartóssága a ház élettartamával ér véget. Örülni fog annak is, hogy az epoxi padló karbantartása és tisztítása nagyon egyszerű.

Poliuretán facsarók

Ezek keményítővel kevert poliuretán gyantán alapuló öntött padlók. Az epoxi sajtolókhoz hasonlóan minimális térfogatváltozással és feszültséggel gyógyulnak, így tágulási hézagok nélkül készülnek. Tartósság, felszívódásmentesség, higiénia és karbantartás szempontjából nagyon hasonlítanak az epoxi-piszkítókhoz. Egyes típusokat azonban a nagyfokú rugalmasság is jellemez. Ez akkor érdekes, ha jelentősen csökkenteni kell a lépészajt.


Ez a cikk partnerünk írása, mely szponzorált tartalomként jelent meg.

0 hozzászólás

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.