Szent András heti finomságok

Szent András heti finomságok
Szerző: spajzgirl

Skóciában, Németországban, Ausztriában, Szlovákiában, Lengyelországban, Ukrajnában, Oroszországban, és Románia, főként ortodox vallású területein, Szent András napja, nemzeti ünnep.

- A Szent András nap állítólag III. Malcolm (1034-1093) skót király uralkodása alatt vált ünneppé. Feltételezik, hogy valaha a sámhain-nal társított fesztivál lehetett, ami azt jelentette, hogy az állatok rituális vágását erre a napra helyezték át, ezzel biztosítva, hogy elegendő állatot tartsanak életben télre (lsd. nálunk a disznóvágás hagyománya). A néphagyományban viszont Szent András napja Advent kezdetét jelzi, mert általában az András napjához legközelebb eső vasárnap, Advent első vasárnapja. Innentől kezdve régen nem tartottak bálokat, hangos mulatságokat.

Skócia
- Skóciában az ún. András kereszt napján, november 30-án (angolul: saltire) minden épület fel van lobogózva. De ez a nap a skótok számára nemcsak nemzeti ünnep, hanem egyben a skót kultúra hetét is jelenti, hagyományos skót ételekkel, zenével és tánccal. A különböző programok november 30-tól veszik kezdetüket, amelyek akár karácsonyig is eltarthatnak (‘Pinnies and Poppy seeds’, Hogmanay ünnep, Robert Burns költői estek). Vannak olyan skót városok, ahol egyhetes ünnepségsorozattal tisztelegnek Skócia védőszentjének (pl. St. Andrews-ban).

Magyarország
- András apostol fontos személy a magyar nemzet történetében is. Mivel a magyarok feltehetőleg a szkítáktól származnak, (számtalan szkíta-hagyomány mutatható ki a magyar kultúrában, ide sorolható Szent András is, aki a szkíták térítője volt). A szkíta emlékezet őrizte meg azt a tényt is, miszerint a magyarság a jó hírt elsőként nem térítő papoktól, hanem András és Fülöp apostoltól, Jézus két tanítványától kapta. Nem véletlen, hogy a Kárpát-medencében épített első keresztény templomok zöme Szent András tiszteletére épült. Valószínűleg emiatt találtak a honfoglalás-kori sírokban is annyi ún. Szent András keresztet, a legenda szerint ugyanis az apostol, X alakú keréken szenvedett vértanú halált.Szent Andrással kapcsolatban egy kevés adat a magyar táltos-hagyományokból is fennmaradt, mely alapján a magyar táltosok önmagukat az András apostol által hozott hit őrzőinek tartották, az általuk újnak nevezett, “római hittel” szemben. Ez a hivatástudatuk még a 20. században is élénken élt (Wass Albert: Hagyaték című könyvében olvashatunk róla). András napja, a néphagyományban Katalinhoz hasonlóan férjjósló nap volt, széles körben terjedt el az ólomöntés és a gombócból jóslás szokása is. Az Alföldön, András nyitotta meg a disznótorok sorát. A népi kalendáriumban november hónapot Szent András havának nevezték.

Románia
- Szent András, Románia védőszentje, ahol november 30-a szintén nemzeti ünnep, akárcsak a skótoknál. Az ortodox vallású városokban, falvakban az ünneplése november 14.-től december 7.-ig tart. A romániai András nap egyik eleme, a római és trák állatkultuszból származik. Ami azt jelentette, hogy régen ezalatt az éjszaka alatt a tanyákon nyitva hagyták az istállók ajtaját és a farkasoknak szabad volt megenni azt az állatot, amelyiket csak akarták. Azt tartották, hogy ilyenkor a farkas tud beszélni is, de bárki, aki hallja őket, hamarosan meghal. Továbbá az a babona terjedt még el, hogy Szent András nap éjszakája különösen alkalmas varázslatra, vámpírtevékenységekre. A román falvakban még mindig őrzik azt a szokást, hogy a nők Szent András napján, kora reggel kimennek az erdőbe faágat gyűjteni, -különösen alma, körte, cseresznye, valamint a rózsabokor ága-volt a múltban népszerű, keresett (lsd. Barbara ág a németeknél). Az ágakból aztán minden család számára egy koszorút kell készíteni, vagy az ágakat vázába rendezni, és akinek az ág kivirágzik újév napjára, az a babona szerint szerencsés, egészséges lesz a következő évben. Egy másik hagyomány szerint Romániában a lányoknak 41 gabonaszemet (vagy egy csokor vad bazsalikomot) kellett a párnájuk alá helyezni, mielőtt aludni tértek, és ha azt álmodták, hogy valaki ellopja a gabonájukat, akkor az azt jelentette, hogy a következő évben férjhez mennek. Az ország más részein a fiatal nők a húsvétról megmaradt gyertyát éjfélkor egy szökőkúthoz vitték, ott meggyújtották, majd a víz fölé hajolva arra kérték Szent Andrást, hogy mutassa meg nekik jövendőbeli férjüket.

Lengyelország
- Lengyelországban Andrzejki néven ünneplik a november 29-30.-ra virradó éjszakát. Éjfélkor szokás gyertyát gyújtani és a forró viaszt a kulcslyukon keresztül önteni, majd hideg vízzel lelocsolni és a megdermedt viaszból meg lehet jósolni a jövőt.

Portugália
- Végezetül létezik egy ősi halászfalu Portugáliában, -a neve Povoa Varzim,- melynek közelében található a Cape Santo André, azaz a Szent András szikla meg egy róla elnevezett kápolna (1546 körül épült). Régen, ez a sziklás orom temetkezési helye volt a vízbe fulladt halászoknak, azon kívül az élő halászok itt fohászkodtak a szenthez jobb életért, sikeres zsákmányért. A kápolna falára festett képek valóban András apostolt ábrázolják, de állítólag itt találták meg Szent András köpenyét és lábnyomát is egy titokzatos mélyedésben. Több babona létezett még Szent Andrással kapcsolatban: pl. a lányoknak, akik férjhez akartak menni egy kis követ kellett ledobniuk a kápolna tetejéről, s ha az eltalált egy fát, akkor a kívánságuk valóra vált. A fehér mágiához kapcsolódik egy másik babona, mely szerint szent András előestéjén halászok csoportja zarándokol a kápolnához, lámpással a kezükben. A halászok ugyanis azt hitték, hogy szent András, úgyis, mint a halászok védőszentje, miután kihozta a megfulladt embereket a vízből, itt temette el. A babona szerint azok a halászok, akik életükben nem tudtak elzarándokolni Santo André sziklájához, azok a haláluk után szellemként jöttek ide.

0 hozzászólás

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.