Oreo sugárút, Oreo bojkott és a Pilóta keksz

Oreo sugárút, Oreo bojkott és a Pilóta keksz
Szerző: spajzgirl

- Ha akarjuk, ha nem, Amerika ránk akarja erőltetni az Oreo kekszet, az utóbbi pár évben rendesen elárasztották az európai országokat az Oreo termékeikkel. Pedig hol van az Oreo a magyar Pilótától? Ízben, élvezetben fényéveknyire. Mielőtt tovább folytatnám a cikket, összeszedtem pár dolgot az internetről ezzel kapcsolatban, szóval most Oreo kontra Pilóta keksz kommentek következnek:

“Az Oreo szerintem teljesen jó mártogatás nélkül is (itt az illető egy angol kampányra céloz, lsd. később). És nem csak Milkában ettem, mert rengeteg helyen és féle formában lehet kapni, na nem nagy cucc:-)), érzelmileg továbbra is jobban kötődöm a Pilótához. Az Oreót is szeretem, meg a Pilótát is, csak úgy érzem, hogy az Oreo elnyomja a Pilóta keksz utáni nosztalgiázást, mert mindenfélét készítenek belőle. Belenyomják a Milkába, de szendvicsfagyi formában is lehet(ett) venni a Lidl-ben.
- Az Oreo nem laktató, így nálunk elfogy 1 nap alatt.
- Az Oreo olyan, mintha tömény kristálycukrot ropogtatnék, amibe raktak még bőven édesítőt is. Imádom az édességeket, az Oreot viszont csak egyszer kóstoltam meg, és nem is fogom többet, egyedül a Milka csokiban volt elviselhető. Pilóta! 1000x finomabb, mint az a gejl Oreo! Az Oreonak meg béke poraira!
- A szó görög jelentése szép-jó-finom, hát az Oreo az pont nem az! Egyértelműen a Pilótára szavazok, mert az sokkal finomabb, az Oreo csak jobban néz ki!”

A kezdetek
- Az első “Oreo kekszet” 1912. március 6-án, a National Biscuit Company, röviden a Nabisco dobta piacra, Chelsea, manhattani gyárában, 453 grammos dobozokban, 25 centért. (a Pilótát, 1900-tól kezdték gyártani Budapesten a Koestlin Lajos és Társai RT). Az Oreo cég jelenlegi, hivatalos neve Chelsea Market Complex, székhelye a Ninth Avenue 15-16 szám alatt található, amit Oreo Way-nek,-azaz Oreo sugárútnak neveznek (Nem Tejút, hanem Oreo út). A Kraft Foods forgalmazó cég szerint az Oreo a világ legjobban eladott terméke. 2012-ben már 100 országban forgalmazták, és 100 év alatt, 450 billió Oreo kekszet adtak el. Az 5 legtöbbet fogyasztó-vásárló ország az USA, Kína, Venezuela, Kanada és Indonézia volt.
- Miután 1920-ban a citromkrém töltelékes Oreoval kísérleteztek, ami tiszavirág életűnek bizonyult, 1921-ben az Oreo kekszet átkeresztelték “Oreo Szendvicsre”, és földimogyoróvajas, csokis és vanília krém töltelékkel dobták piacra. 1948-ban az Oreo Szendvicsből “Oreo krém szendvics lett”. A mai Oreo ősét, 1952–ben William A. Turnier találta ki a Nabisco logóval együtt. A töltelékét viszont a Nabisco ételtudományok specialistája, Sam Porcello dolgozta ki. Ötfajta krémvariáns fűződik a nevéhez. 1990-ben, a gasztró forradalom hajnalán, a tölteléket módosították, úgy, hogy az állati zsiradékot növényi olajjal helyettesítették. Az Oreo kekszek így váltak kompatibilissé a vegánok és a laktóz érzékenyek számára is.

Oreo a 21. században
- 2008-ban a Nabisco változtatott a marketing politikáján és különböző vetélkedőkkel, komputer játékokkal próbálta népszerűsíteni az Oreo kekszet. Az első ilyen nagyszabású kampány az Oreo DSRL (“Double Stuf Racing League) vetélkedő volt, 1 héttel a Super Bowl XLII előtt. A híres labdarúgó testvérek, Peyton Manning és Eli Manning, kihívták versenyre a tenisz csillagokat, Venus és Serena Williams,-t. A “mérkőzést” 2009. január 18.-án közvetítették élőadásban. Ezt követte a Golden Double Stuf Oreo kvíz, ahol a Manningok “Double Trump” néven, Donald Trumppal és Darrell Hammonddal mérkőztek meg, a versenyt 2010. január 24-én sugározták a TV csatornák. Mindkét esetben a Manningok nyertek.
- További kampányok: áprilisában az Oreo kekszek, kék krém töltelékes változatát kizárólag a Rio, 3D computer játék promotálására találták ki. Minden egyes kekszcsomagban matricák, színező füzetek, albumok, három DVD film, snack bár volt extraként, a második szériában mini Oreot, Rio de Janeiro-i utazást, 1 évre szóló mozibérletet lehetett nyerni, egy 3D-s szemüveggel egyetemben. A kampány 2011. május 30-ig tartott, Ecuadorra, Perura, és Kolumbiára is kiterjesztették. Júniusban a Melegek Büszkeség Hónapja (Gay Pride Month) alkalmából, szivárványszínű krémmel töltött Oreot dobtak piacra, de a reklámhirdetés negatív fogadtatása miatt hamarosan kénytelenek voltak bevonni. A Kraft Foods úgy reagált az éles kritikákra, hogy -“mi akkor is büszkék vagyunk a melegek történelmi sokszínűségére és a társadalmi integrációjukra, melyet a szivárványszínű krémmel próbáltuk a világ tudomására hozni”.-Ennek a történetnek az egyedüli pozitívuma az lett, hogy az Oreo gyár nagyfőnökei úgy döntöttek, hogy ettől kezdve a különböző pirosbetűs ünnepekre, nagyobb eseményekre speciális Oreokat fognak kibocsájtani. Így hívták életre a piros-fehér-kék krémes Oreot, a Bastille napra, aztán a Delta Aquarid Oreot a Meteor Shower-napra, a Shark week-a cápa hét alkalmából meg a cápaharapott Oreot stb.

Oreo bojkott
- Az Oreot napjainkban különböző cégek gyártják és értékesítik világszerte. A leglelkesebbek vagy leginkább vevők rá az angol nyelvű országok, mint pl. Nagy-Britannia, ahol, 2008. májusától, a 4.5 £ milliós televíziós kampánnyal népszerűsítették a “Twist, lick, dunk” szlogennel (szétválasztjuk, nyaljuk, mártogatjuk). Az Oreo biscuit gyártási jogát a híres Sainsbury cég vette meg, és a Kraft üzem UK kirendeltsége is ott gyártja. Így nem csoda, hogy Nagy-Britanniában szinte minden szupermarketben kapható, csak dizájnban tér el az amerikai “testvéreitől”. Nagy-Britanniában eleinte az angol gyártású Oreo keksz krémje tejsavport tartalmazott, ezért a vegetáriánusok és laktóz érzékenyek nem fogyaszthatták. 2011. december 6-ától azonban a Cadbury csokigyárban megkezdték a laktózmentes kekszek gyártását is. A Kraft Foods később partnere lett a McDonald’s-nak, és az éves Great Tastes of America akció keretén belül, 2015. októbertől az Oreo, McFlurry néven került a McDonald’s kirendeltségekbe. Az Oreo ízesítésű “Krushem” italt meg az angliai KFC-kben árusítják.
- Az ázsiai piacra a Hersheys cég gyártja (Indonéziába, Indiába és Kínába), de Japánban, a japánok saját “Yamazaki-Nabisco” üzemükben készítik. Az európai Oreot Spanyolországban és Oroszországban a Mondelēz Rus gyártja. Ausztráliába az indonézek meg a spanyolok szállítják. A kanadai Oreot a Christie’s brand, kókusz olajjal készíti. Pakisztánban 2014 óta kapható. 2015-ben a Mondelez cég bejelentette, hogy bezárja az Amerikában lévő Oreo gyárait, és áttelepíti Mexikóba. Ez vezetett az Oreo bojkotthoz. 2016-ban, Mexikó AFL-CIO-ban meg is kezdték a gyártását. A tévében és egyéb média oldalakon reklámkampányban tájékoztatták a fogyasztókat, hogy miről lehet felismerni a Mexikóban készült Mondelez termékeket.

Etnikus gyalázat
Az Oreo kapcsán kialakult egy mondás, ha egy afro-amerikaira azt mondják, hogy olyan, mint az Oreo keksz, az azt jelenti, hogy külsőleg fekete, belül meg fehér. Rasszista megjegyzésnek számít! Egy rövid lista az Egyesült Államokban eddig piacra bocsájtott Oreo termékekről: a hagyományos Oreo keksz ugyanúgy néz ki, mint a magyar Pilóta keksz, azzal a különbséggel, hogy míg a Pilóta keksz egyik oldala vaníliás, a másik meg kakaós, addig a hagyományos Oreo mindkét korongja sötét-holland kakaóbarna színű és legtöbbször hófehér krém választja el “őket” egymástól. USA-ban a mini, hagyományos és Double Stuf nagyságban gyártották eddig.
- A Double Stuf Oreot 1974-ben kezdték gyártani. A mai napig kétszer annyi krém van benne, mint a 21. századi Oreo kekszekben. Mogyoróvajas, mentás, csokikrémes változatban kapható. Nagy-Britanniában a Double Stuff Oreo (2 eff-fel) csak az eredeti, régi verzióban kapható.
- A Football Oreot 1976-ban bocsájtották ki, és ovális, rugby labda alakú volt.
- A Big Stuf Oreo (1987) kekszenként 250 kalóriát tartalmazott és 13 gramm zsírt. 1991-ben befejezték a gyártását.
- A Mini Oreo-nak 1991-ben szintén abbahagyták a gyártását. 2001-ben a Dodge Caravan reklám kampánya során azonban a Daimler Chrysler autógyár újraélesztette. Mini Oreot, arany és csokis-földimogyoró vajas változatban, a Nabisco To-Go Cups szériát teás csészékben, vagy fedeles, műanyag poharakban árusították, amelyek az autók pohártartójában elfértek.
- A Birthday Cake Oreot, 2012. februártól–júliusig lehetett kapni, az Oreo 100. szülinapja alkalmából. Külsőben annyiban volt más, mint a hagyományos, hogy volt rajta gyertya (cukorból) meg “OREO 100” felirat. Július után viszont aromásított, dupla mennyiségű krémet tettek a közepébe, csokis és arany verzióban került a boltokba, de már az Oreo 100 felirat nélkül.
- A Lemon Twist Oreot 2012-ben kezdték gyártani, 2013-ban visszatért a 2 aranykeksz, citromkrémmel töltve.
- A Neapolitan Oreo 3, 2012, arany Oreo kekszek voltak, csokis és eperkrémes töltelékkel.
- A Mega Stuf Oreo 2013. februári kiadás, hasonló volt a Double Stuf Oreo kekszhez, csak dupla mennyiségű krém töltelékkel, csokis és arany verzióban. A Chocolate Oreo-ban, csokitöltelék van az eredeti vanília helyett. Ebben az évben gyártottak először Halloween Oreot és Karácsonyi “Double Stuf Oreo-t”, kék, sárga, narancs piros, zöld színekben. A szezonhoz illő díszítések közül a legnépszerűbbek a Jack O’lámpás, szellemekkel, virág, macska, denevér, boszorkány seprűnyélen stb. dizájnosak voltak. Karácsonyra Mézeskalácsos Oreo-t dobtak piacra, limitált mennyiségben, meg arany Oreot, gyömbér ízesítéssel.
- A SpongeBob Oreo 2014-es kiadás, csokival, sárga színű tojáslikőrkrémmel, a keksz egyik oldalán a SpongeBob Square Pants karakterekkel díszítve.
- A Fruit Punch Oreo 2014-es újdonság volt, vanília, gyümölcs, és puncs krémmel.
- A Caramel Apple Oreo 2014. augusztusában csak a Targetben (olyan, mint a CBA Amerikában) lehetett kapni, aranyszínű Oreo volt, karamell, és alma ízű töltelékkel.
- A Pumpkin Spice Oreo 2014. szeptemberben, Golden Oreo volt (arany), sütőtök krémmel.
- A Root Beer Float 2014. júliustól volt kapható, két arany Oreo között, gyökér sörrel ízesített  krém (enyhén hányás íze volt a speciális sör miatt, a legrosszabb keksz, amit valaha ettem, olyan Harry Potteres)!
- Az Oreo Thins kekszeket 2015.-ben pléhdobozokban árusították, csokis, arany és mentás változatban, magokkal dúsítva. A különlegessége az volt, hogy darabonként mindössze 40 kcal-t tartalmazott, 66% -kal vékonyabb volt, és 33%-kal kalória szegényebb, mint az addig kibocsájtott Oreók.
- A Red Velvet Oreo 2015. február szenzációja volt, a Vörös krémsajtos Oreo.
- A Key Lime Pie 2015. július Graham kekszes Oreo, citrom krémmel.
- A Cinnamon Bun 2016. január, fahéjas Oreo.
- A Filled Cupcake 2016. április bolondja Oreo, cukormázzal bevont, a Hostess Cupcake ihlette meg.
- A S’mores 2016. július, Graham kenyér alapú, csokis, marshmallows, diákok számára, tábortűzhöz, cserkésztáborhoz tervezett, olvasztható.
- A Blueberry Pie 2016. augusztus, a tésztája piteszerű, áfonyás töltelékkel.
- A Fruity Crisp 2016. október, 2 db arany Oreo, puffasztott rizsből, gyümölcs és krém töltelékkel.
- A Swedish Fish 2016. decemberben dobták piacra. A furcsa Svéd hal nevű Oreo szerencsére nem hal ízű, csak a tölteléke céklaszínű, plusz egy piros, hal formájú gumicukor van rajta.

0 hozzászólás

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.