Mi a különbség a barnahéjú tojás és a fehérhéjú tojás között?

Mi a különbség a barnahéjú tojás és a fehérhéjú tojás között?
Szerző: spajzgirl

Amikor tojást vásárolunk észrevehetjük, hogy a barnahéjú tojás mindig drágább, mint a fehérhéjú. Ebből arra következtethetünk, hogy a barna bizonyára jobb, mint a fehér, de az igazság az, hogy a tojások semmiben sem különböznek egymástól. Vagy mégis? Igen a különbség az, hogy a tojáshéj színe függ a tyúk fajtától, a tollazatától és meglepő módon a fülcimpájuktól. Igen, bármilyen furán hangzik ez az igazság.

Mi a különbség a fehér és a barna tojás között?
- Nos, tehát a tojáshéj színe a tyúk fajtájától függ, mert baromfi tenyésztők figyelték meg, hogy a fehér tollas tyúkoknak fehér a fülcimpájuk, fehér tojást tojnak, míg a vörös tollas tyúkoknak vörös a fülcimpájuk és barna tojást tojnak. Így bátran mondhatjuk, hogy akkor a fülcimpa színe lehet előrejelzője a tojáshéj színének, de ez így mégsem mindig igaz. Például az Aracuana nevű vörösfülű tyúkok egyik fajtája gyakran kékes tojást tojik, de zöld, rózsaszín vagy akár levendula színű tojásokat is elhelyezhet (az Európában működő Aviculture nonprofit szervezet jelentése szerint).
- Térjünk vissza arra a tényre, hogy akkor, ha a kétféle színű tojás minősége között semmi különbség nincsen, akkor mégis miért drágább a barnahéjú tojás, mint a fehér? Az emberek ugyanis az ára miatt azt feltételezik, hogy a barna táplálóbb, ízletesebb, mint a másik, pedig nem ez a helyzet. A barna tojások azért drágábbak, mert a tyúk, amelyik tojja nagyobb. A vörös tollas tyúkok általában nehezebbek, mint a fehér tollasok. A nagyobb termetű tyúk több táplálékot meg földet igényel, hogy egészséges maradjon, tehát a barna tojás a magasabb termelési költségek miatt lesz drágább.
- Hallottam olyan véleményeket, hogy de a fehér tojás könnyebb, mint a barna, mert vékonyabb a héja, vagy más színű a barna tojás sárgája, mint a fehéré. Ez szintén téves elképzelés, ugyanis az, hogy egy tojás milyen nagy, (S-M-vagy XL méretű) az a tyúk életkorától, illetve a takarmánytól függ. A tyúk fajtájának vagy a tojás héjának ehhez semmi köze!
- Nos, summa-summarum, függetlenül attól, hogy inkább tojásrántottát akarunk enni, vagy főtt tojást, a felsorolt tények alapján teljesen mindegy, hogy barna tojásból, vagy fehér tojásból készítjük.

0 hozzászólás

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.