Mangalica fesztivál 2013

Mangalica fesztivál 2013
Szerző: karperec

Idén is megrendezték a számomra igen szimpatikus Mangalica fesztivált. Az idei a hatodik. A Városligeti helyszínt azt mondták kinőtte a rendezvény, ezért bevitték a belvárosba. Mindenesetre szerintem a Városliget elég nagy, a belvárosi terület pedig be van korlátolva, de biztos megvolt az oka. Nekem a Városligetben is tetszett, meg itt is. Persze ha az ember miután belép a forgatagba, tökmindegy, hogy hol a helyszín, csorgatja a nyálát a sok finomság láttán! Én is így jártam, kapkodtam a fejem, szimatoltam a sok ínycsiklandó illatot.
Hivatalosan 30 termelő és tenyésztő volt kint, lehetett élő mangalicát látni; szőkét, vöröset, feketét és még bébi mangalica is volt. A harminc termelő-tenyésztő mellett egyéb standok is voltak, remek forralt boros-pálinka kóstolós lacipecsenyés, és népművészeti árusok színesítették a kínálatot.
Az tetszett, hogy mindenhol csak minőségi áru volt. Az áruk is megfizethető, mert közvetlen a termelőtől lehetett megvenni a friss tepertőt, vastagkolbászt, szárazkolbászt, májast, disznósajtot, hogy csak a legkelendőbbeket említsem.
Volt még cigányzene, subás hegedülés, pálinkakóstolás, kosársergő, subapróba, kosárfonó, bográcsolás , megmutatták, hogy van akinél kolbászból van a kerítés, és sok-sok program, népzene a fő színpadon. Nagyon sok látogató volt kint. Összességeben remek hangulatú jól szervezett rendezvény, ahol 3-4 óra még a mínusz fokokban is úgy elröppen, hogy észre sem venni. Jövőre is kimegyek, az biztos!

7 hozzászólás

  1. spajzgirl
    spajzgirl #53 2013. 03. 26. 20:01 Válasz

    Nagyon jó hogy tényleg kolbászból volt a kerítés!!!

  2. karperec
    karperec #9 2013. 02. 15. 08:59 Válasz

    Köszönöm! :)

    Szeretek ilyen fesztiválokra járni, megvan mindegyiknek a jó hangulata. Ígérem, ha valamelyikre sikerül eljutnom, hozok róla beszámolót!

  3. kgizus
    kgizus #8 2013. 02. 14. 19:46 Válasz

    Köszönöm a beszámolódat!! Én még nem jártam ilyen fesztiválon, viszont minden évben részem van a disznólkodásban.(ne érts félre, mármint a disznóvágással járó munkában, és a kóstolgatásban is:))) Nekem már a fotóid láttán is csorog a nyálam, jó is lenne most végigkóstolni mindent.

  4. nragnes
    nragnes #7 2013. 02. 13. 09:27 Válasz

    Kár, hogy nem tudtam menni :(.

  5. karperec
    karperec #6 2013. 02. 10. 09:30 Válasz

    Köszönöm, hogy elolvastátok! :)

    Szerintem sokkal szebb a mangalica a gyapjas kis bundájával, mint a csupasz rózsaszín malac. Persze annak is megvan a maga bája, de ez a fajta azért már közelebb van a vaddisznóhoz, nincs túltenyésztve, és a húsa sokkal egészségesebb a nagyüzemi disznókénál.

  6. cherryka
    cherryka #5 2013. 02. 09. 22:55 Válasz

    Köszönet a beszámolóért és a fotókért! ;) Bár én még sosem jártam ezen a fesztiválon, kifejezetten szimpatikus kezdeményezésnek tartom, és örülök, hogy ilyen hazai termelést/termelőket népszerűsítő fesztiválok is több éves hagyománynak örvendenek. Legalább a külföldi franchise gyorséttermi láncok mellett a hazai, hagyományos ételek is kapnak egy kis reklámot, esélyt teremtve arra, hogy az emberek tudatába kerüljenek, és válasszák inkább az ízletesebb, és egészségesebb helybéli árukat. Az meg már "csak" hab a torta tetején, hogy ezt a gasztronómiai rendezvényt összekapcsolták kézműves és népzenei programokkal!

  7. dugódani
    dugódani #4 2013. 02. 09. 21:05 Válasz

    Kedves Karperec !
    Igen ez tényleg így volt a mai napon is, kint jártunkkor már annyian voltak, hogy teljesen az illatokra voltunk hagyatkozva. Így most élvezem a képes beszámolót is.
    Üdvözlettel !
    dugódani

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.