Kutyával az étteremben: 8 tipp a zökkenőmentes időtöltésért

Kutyával az étteremben: 8 tipp a zökkenőmentes időtöltésért
Szerző: admin

Ezt a cikket köszönjük a colore.hu női életmód magazinnak.

Nincs is jobb nyáron, mint egy kiülős helyen enni egy jót, de hogyan tegyük ezt kutyával az étteremben? Az alábbi tippek betartásával gazda és kedvence számára is élvezetes lehet a közös időtöltés.

Mindenekelőtt kezdjük azzal, hogy mindig a gazda felelőssége és tudatos döntése, hogy ha kutyáját étterembe viszi, akkor ne zavarjanak másokat. Ellenkező esetben a vendégek jelezhetik ezt a kutyatulajdonosnak vagy az üzletvezetőnek.

Kutyával az étteremben – Hasznos tippek

Az alapvető társas viselkedés szabályait mindenkinek be kell tartani, és a kutyánkat csak akkor szabad étterembe vagy más közösségi helyre vinni, ha már megtanulta az ott szükséges viselkedési normákat. Jó hír, hogy ez akár pár hónap alatt megtanítható neki. Miután utánajártunk, hogy kutyabarát-e a szimpatikus étterem, már csak fel kell készülnünk, illetve felkészíteni kedvencünket, hogy az élmény mindkettőnkben pozitív nyomot hagyjon.

kutyával az étteremben
Kutyával az étteremben, avagy a kutya-gazdi párosra is vonatkoznak az alapvető társas viselkedés szabályai (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

Az étterem-látogatás előtt sétáljunk vele egy nagyot

Valószínűleg egyetlen kutyatulajdonosnak sem kell bemutatnunk, mire képes az eb, ha nem vezették le a felesleges energiáit. Ezért mielőtt étterembe indulnánk, feltétlenül vigyük el őt egy hosszú sétára. Ez amellett, hogy kifárasztja, a balesetek esélyét is csökkenti a vendéglőben. Elvégre senki sem akarja az ebéd kellős közepén elővenni a kakiszacskót. Plusz a séta során endorfinok is felszabadulnak az állat szervezetében, amitől sokkal boldogabbak és kipihentebbek lesznek az étteremben.

Felejtsük el a kötélpórázt

Éttermi kiruccanásokhoz a szakértők nem ajánlják a klasszikus kötélpórázt, mert a kutya könnyen feltekerheti magát vele egy szék- vagy asztallábra, és valószínűleg a pincérek sem örülnének neki, ha kerülgetniük kellene, rosszabb esetben balesetet okozna.

Biztosítsunk számára vizet

A legtöbb étterem lehetővé teszi négylábú barátainknak, hogy friss vízhez jussanak, a biztonság kedvéért azért mindig legyen nálunk egy vizestálka (és víz is), hiszen biztosra vehetjük, hogy kedvencünk megszomjazik majd az étteremben töltött idő alatt.

Vigyünk magunkkal játékokat és jutalomfalatot

Győződjünk meg róla, hogy kutyánknak van saját helye, és ne etessük őt a saját ételünkkel, illetve másoknak se hagyjuk. A vizes tálon kívül érdemes magunkkal vinni néhány kedvenc játékát, takaróját, jutalomfalatját is, hogy ne kelljen minden másodpercben vele foglalkoznunk.

kutyával egy kültéri étteremben
Kutyával az étteremben – Klasszikus kötélpóráz helyett egy, a képen látható eszközzel tartsuk magunk mellett kedvencünket a vendéglőben (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

Kölyökkel ne induljunk el

Érthető, hogy legszívesebben mindenhová magunkkal vinnénk a kicsit, ám saját érdekében mégse tegyük. Ha forgalmas helyre – például étterembe – viszünk egy 16 hetesnél fiatalabb kölyköt, vagy egy olyat, akinek még nem fejeződött be az oltási programja, könnyen elkaphatják egyebek mellett a kutyákra veszélyes parvovírust és szopornyicát. A kölyök ráadásul minden olyan környezetben elkaphatja ezeket a vírusokat, ahol a közelmúltban fertőzött kutya járt, nem csupán közvetlen érintkezés útján, ezért soha ne vigyük őt nyilvános helyre állatorvos jóváhagyása nélkül.

Óvjuk őt a hőgutától

Kánikula idején nem csupán minket, négylábú társainkat is veszélyezteti a hőguta: ha a kutya túl sok időt tölt a tűző napon, kiszáradhat, vagy ami még rosszabb, hőgutát kaphat és elpusztulhat. Ezért amikor csak lehetséges, válasszunk árnyékos asztalt, és ne időzzünk túl sokáig a vendéglőben. Egy-két óra valószínűleg rendben van, de ez idő alatt is ügyeljünk arra, hogy legyen az állat közelében hideg víz és árnyékos hely.

Legyen egy főpróba az éttermi látogatás előtt

Ez a vidékről városba utazóknál fontos, amennyiben a kutyusnak ez lesz az első élménye nyilvános helyen. Hogy megszokja a zajokat, az embereket és illatokat, érdemes elvinni őt egy sétára a választott étterem környékén. Így jó eséllyel nyugodtabb lesz, amikor végre eljön a nagy nap, és elkísérheti oda gazdáját.

Figyeljünk kedvencünkre és legyünk rugalmasak

Hozzánk hasonlóan a kutyák is lehetnek rossz hangulatban, amikor nincs kedvük a társasághoz. Ha tehát magunkkal visszük őt egy étterembe, mindig figyeljük a testbeszédét, és készüljünk fel rá, hogy talán a tervezettnél korábban kell elindulnunk hazafelé, amennyiben az eb nem érzi jól magát. A szakértők szerint néha ugyan nehéz megmondani, miért stresszelnek, de minél tovább tart ez az állapot, annál nehezebb lesz a jövőben kimozdítanunk őt egy hasonló programra.

kutyával az étteremben
Kutyával az étteremben – Ne csábítsuk apró falatokkal az asztal alatt fekvő ebet (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

Ne feledjük továbbá, hogy egyes kutyák nem szeretik a zsúfolt helyeket, idegen emberekkel, esetleg más állatokkal. A nyüzsgést sokuknál félelmet, szorongást okoz. Ha azt látjuk, hogy kedvencünk hátracsapott fülekkel, mereven fekszik, netán remeg, akkor mielőbb vigyük őt haza, mert ezek a szorongás jelei.

További érdekes cikkekért látogasson el a colore.hu weboldalra.

0 hozzászólás

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.