Kuglóf, avagy egy különleges sütemény története

Kuglóf, avagy egy különleges sütemény története
Szerző: admin

Mitől kuglóf a kuglóf?

Attól a bizonyos lyuktól a közepén. A kuglóf egy egyedi formájú, csonka kúp alakú fém vagy cserépedényben sütött, közepes méretű kalács, melynek közepén jókora lyuk található. Mivel tésztája tömör és nagy mennyiségű, ezért a lyuk hiányában nem tudna rendesen átsülni. A forma közepén található lyukat „kürtőnek” vagy „kéménynek” nevezik, ez segít abban, hogy a sűrű tészta minden része meg tudjon sülni.

Eredete

Mint ahogyan az a legtöbb étel esetében lenni szokott, a kuglóf pontos eredete sem ismert, de az bizonyos, hogy már a XVII. században is kedvelt édesség volt. Igazi népszerűségre a biedermeier korban tett szert, főként német ajkú területeken. Később a franciákat is elvarázsolta, meghódította az arisztokrata családokat, majd világhódító útjára indult, és népszerűsége azóta töretlen.

Egy híres rajongó

A szóban forgó személy nem más, mint I. Ferenc József császár, aki a legjobban azt a kuglófot szerette, amit Bad Ischlben készítettek neki. Később ez a verzió külön nevet is kapott, ez a császárkuglóf. Ebbe a tömör süteménybe kerül marcipán, csokoládé, aszalt gyümölcsök és némi alkohol is.

Élesztő vagy sütőpor?

Az eredeti kuglóftészta élesztővel készült, erre utal német elnevezése (Gugelhupf). Tésztája már eredetileg is többféle változatban élt, egyesek tettek bele mazsolát, mások nem, illetve a fehér vaníliás és a sötét színű, kakaós változat egyaránt népszerű volt a kezdetek óta. A jól sikerült kuglóf tésztája levegős és a vajtól puha, omlós.

Kedvet kapott egy kis sütéshez? Ha időszűkében van, de szeretne egy finom édességgel kedveskedni a családnak, bízza a főzést az Interfoodra, így marad ideje sütni. Rendeljen finom, változatos ételeket otthonába, használja ki az így felszabadult időt!

0 hozzászólás

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.