Így melegítsd újra az ételmaradékot, hogy frissen készült hatást keltsen

Így melegítsd újra az ételmaradékot, hogy frissen készült hatást keltsen
Szerző: admin

Ezt a cikket köszönjük a colore.hu női életmód magazinnak.

Cikkünkből megtudhatod, hogyan melegítheted fel a különböző ételmaradékokat úgy, mintha csak frissen készültek volna.

Mielőtt belecsapnánk a közepébe, nagyon fontos, hogy tudd, bármilyen ételmaradék csak akkor fogyasztható biztonságosan, ha készítést követő két órában hűtőbe került, mivel ezután szaporodásnak indulhatnak benne az ételmérgezésért felelős baktériumok. Míg a melegítésnél lényeges, hogy az étel legalább 70 Celsius-fokos hőmérsékletre hevüljön. Ezt egy ételhőmérővel könnyen ellenőrizheted.

A másik, ami szintén hozzásegít a lehető legfinomabb végeredményhez, ha letakarva melegíted fel az ételmaradékokat, így azok megőrzik nedvességtartalmukat, nem száradnak ki, és egyenletesebben átmelegednek. Nem mindegy viszont, hogy mivel feded le az edényt/tányért, így alufóliát például semmiképp se rakj a mikróba!

Az ételmaradékok újramelegítése

Pizza

Sokan szeretik hidegen, reggelire fogyasztva a pizzát, amivel nincs is gond, kivéve, ha az étel egész éjszaka lefedetlenül hevert a konyhapulton. A megmaradt pizzát szintén célszerű hűtőben, légmentesen zárható edényben vagy műanyag zacskóban tárolni (ettől friss marad), majd pár napon belül elfogyasztani.

Az ételmaradék felmelegítése történhet forró levegős sütőben (air fryer): helyezd a pizzaszeleteket a kosárba, és állítsd be a gépet 160 fokra, 3-5 perc elteltével pedig vedd ki. Míg ha a mikrós megoldást választod, akkor előtte csomagold sütőpapírba, és melegítsd 45-60 másodpercig. Így sokkal frissebb és finomabb lesz, mintha csak simán bedobod. Ha pedig a hagyományos sütőben próbálnád ki az újramelegítést, takard le alufóliával a szeleteket, majd 135 fokon süsd 25 percig (kisebb pizzának kevesebb idő is elég). Az alacsony hőfokon megolvad a sajt, a tészta azonban nem szárad ki.

Csirke

Tűzhelyen történő újramelegítésénél helyezd a sült csirkemellet vagy csirkecombot egy serpenyőbe, engedd fel annyi húslevessel, hogy ellepje, és melegítsd minimum 5, maximum 10 percig. A húslevestől ízletes és szaftos lesz, és nem mellékesen így nem kell aggódnod a baktériumok miatt sem. A szószos csirkét mikróban is megmelegíthet, csak helyezd egy mikrobiztos edénybe, majd melegítsd, míg el nem éri a biztonságos fogyasztáshoz szükséges hőfokot. A rántott csirke akkor lehet újra ropogós és friss, ha forró levegős vagy hagyományos sütőben melegíted. A melegítés időtartama mindenekelőtt a hús méretétől függ, de 190 fokon 15 perc alatt elkészül.

pörkölt maradék a mikróból
Az ételmaradékok többségét bátran újramelegíthetjük (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Maradék steak és tészta

A steakről jó ha tudod, hogy a melegítéstől kiszáradhat, megkeményedhet, az íze pedig rágós lehet. Ezt elkerülendően vágd csíkokra az ételmaradékot, majd kevés olajon közepes lángon/fokozaton pár perc alatt pirítsd át egy serpenyőben. Keverd salátához, vagy akár quesadillához is. A szószos tészták újramelegítése a legkönnyebb, mert itt elég, ha egy mikrózható edénybe teszed, lefeded, majd megmelegíted.


További érdekes cikkekért látogasson el a colore.hu weboldalra.

0 hozzászólás

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.