Honnan ered a születésnapi torta?

Honnan ered a születésnapi torta?
Szerző: admin

Ezt a cikket köszönjük a colore.hu női életmód magazinnak.

A születésnap egyik alapkelléke a születésnapi torta. Évente egyszer mindenkinek jut belőle, ám valójában nem tudjuk, hogy miért pont tortát kapunk eme jeles napon.

Egy torta lehet kakaós, kávés, narancsos, emeletes, piskóta-alapú, marcipános de akár gluténmentes is. A születésnapi torta azonban ,,más mint a többi, ezt te is jól tudod!”: sokkal különlegesebb, készüljön bármiből is.

Ez a különleges alkalmakra készülő édesség nemcsak Magyarországon, hanem világszerte létező hagyomány, ha valaki egy évvel öregebb lesz. Az élmény akkor az igazi, ha gyertya is jár a finomsághoz, és azok elfújása előtt kívánunk is valamit.

Ennek a szokásnak ugyan nem ismert a pontos eredete, de több teória is létezik azzal kapcsolatban, hogy miért pont így ünneplejük meg szeretteink születésnapját.

A születésnapi torta története

Már az ókori görögök is tartottak születésnaphoz hasonló ünnepeket, ám ők istenieket éltették egy-egy napon. Artemiszt, a Hold istennőét lapos, kör-alakú süteménnyel köszöntötték, ám ez inkább a Hold miatt volt kerek, mint a tortaforma miatt.

születésnapi torta
A születésnapi torta Németországba vezethető vissza / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Egyes mendemondák szerint Németországban kezdődött a hagyomány, ahol elsőként kezdték el ünnepelni a születésnapot. Régebben a gyermekek halálozási aránya igencsak magas volt, így egy idő után minden évben hálát adtak azért, hogy újra eljött a gyermek születésének napja. Ezeket a napokat egy kenyér-szerű süteménnyel ünnepelték meg, mely az idők során módosult édességgé.

A 15. századi Németországban a cukrászmesterek kifejezetten születésnapra kezdtek el tortákat sütni, és ahogy telt az idő, egyre jobban ügyeltek rá, hogy a díszítéssel és a rétegezéssel megkülönböztessék a süteményt egy mindennapi cukrászterméktől. Ahogy minden, kezdetben a születésnapi torta is az úri réteget szolgálta, hiszen az alapanyagok nehezen beszerezhetőek és drágák voltak, ám idővel mindenki számára elérhető ünnepi kiegészítő vált belőle.

Gyertyák a tortán

A születésnapi torta egyik alap kelléke a gyertya. A gyertyák már ősidők óta fontos szerepet töltenek be: nemcsak világításra használták, hanem halottaikról is gyertyákkal emlékeztek meg, így egy idő után az élők, a születésnapot ünneplők is kaphattak belőle. Ennek elsődleges célja azonban nem az ünneplés volt, hanem a halottak elűzése: azt tartották ugyanis, hogy ha ünnep van, akkor a halottak visszatérnek a szellemvilágból, így őket próbálták távol tartani a fénnyel.

meggyújtott gyertyák a születésnapi tortán
Mielőtt elfújjuk a gyertyákat, kívánjunk valamit! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Egy idő után ez a hiedelem kikopott, a gyertyák megmaradtak, a 18. századi Németországban már az elfújás szokása is kezdetét vette.

Ugyan maga a torta kinézete és íze országonként vagy akár régiónként is változhat, ma már a születésnapok alapkelléke, s úgy külsejét, mint ízét az ünnepelt ízléséhez igazítjuk.

További érdekes cikkekért látogasson el a colore.hu weboldalra.

0 hozzászólás

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.