Enélkül nincs húsvét, de mitől bio a tojás? Megéri több pénzt áldozni rá?

Enélkül nincs húsvét, de mitől bio a tojás? Megéri több pénzt áldozni rá?
Szerző: admin

Ezt a cikket köszönjük a colore.hu női életmód magazinnak.

Talán soha nem fogyasztunk annyit, mint húsvétkor, sokan mégsem tudják, hogy mitől bio a tojás, vagy épp megéri-e több pénzt áldozni a mélyalmos változatra. Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök segít képbe kerülni, hogy legközelebb könnyebb legyen a bevásárlás.

tojás finom és egészséges, csakhogy az élelmiszerek többségéhez hasonlóan ennek is folyamatosan emelkedik az ára, ezért a vásárló kétszer is meggondolja, hogy melyik kerüljön a kosarába. Ezen a ponton viszont felmerül a kérdés, hogy mitől bio a tojás? Mikor lesz nekünk jobb: ha szabadtartásút vagy ha mélyalmosat vásárolunk? Döntésünk „csupán” állatvédelmi szempontból jelentős, vagy az állatok tartása befolyásolja az élelmiszer minőségét is? Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök összefoglalta számunkra a legfontosabb tudnivalókat. Többek között azt, hogy mitől bio a tojás.

Mitől bio a tojás?

A boltban kapható tojásokon különböző, a tyúkok tartására vonatkozó információk is szerepelnek: Egészen pontosan az első szám az, ami a következőket jelenti:

– Bio szabad tartásból származó tojás. A tyúkok akiktől a 0 jelölésű tojás származik, csak bio takarmányt kapnak, és szabadon sétálhatnak kinti bekerített rész és fedett területek között.
1 – Szabad tartásból származó tojás. A tartás megegyezik az előző kategóriával, azaz szabadban és fedett részen is lehetnek az állatok, csak a takarmány nem bio.
2 – Mélyalmos, istállós tartás. A tyúkok ebben az esetben egész életüket egy fedett, istállóban töltik összezárva, ezért gyakoriak lehetnek a „harcok” közöttük.
3 – Ketreces tartás. Az állatok gyakorlatilag egész életüket egy ketrecbe zárva töltik, ahol igen kevés hely jut nekik. Manapság a feljavított ketreces vagy kiscsoportos tartás engedélyezett, de gyakorlatilag itt is alig van több helyük az állatoknak.

tojások a fészekben
Mitől bio a tojás? A válasz a tyúkok tartási körülményeiben keresendő (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Melyik a jobb minőségű?

Erre a kérdésre nem lehet csípőből rávágni a választ, hiszen mindennek vannak előnyei és hátrányai is. Amennyiben az állatok érdekeit nézzük, termesztetésen a bio illetve a szabadtartás a leginkább humánus. A fogyasztók oldaláról azonban már nem ilyen egyszerű a dolog. A tojás árát határozottan befolyásolja a tartási mód, a minősége pedig több tényező függvénye, így például az állatok közérzete is. De azt, hogy érzékszervileg van-e különbség a különböző tartásokban nevelt állatok tojásai között, mindenki próbálja eldönteni maga – magyarázza Traszkovics Zsolt.

Csakúgy mint más élelmiszereknél itt is igaz a valamit valamiért elve. A szabad tartású, megfelelő takarmánnyal ellátott tyúkok nagyobb és szép sárga tojást tojnak, viszont ennek az árát is megkérik. Ebben az esetben az a tudat is vigasztalhat minket, hogy az állatok a természeteshez leginkább közelítő körülmények között töltik az életüket. A mélyalmos illetve ketreces tartásból származó fajták árban többnyire kedvezőbbek, de minőségben valószínűleg nem adják ugyanazt, mint a szabadabb tartású társaik. Azonban azt, hogy a minőségbeli különbségek mennyire vannak arányban az árbeli eltérésekkel, nehéz lenne megmondani.

tyúkudvar, tyúkok és tojás
A tojás árát határozottan befolyásolja a tartási mód, a minősége pedig több tényező függvénye, így például a tyúkok közérzete is (Fotó: Unsplash/Thomas Iversen)

Néhány gondolat a megfelelő kezelésről

A megfelelően tárolt és feldolgozott tojás elfogyasztása az élelmiszermérnök szerint nem okoz kockázatot, már csak azért sem, mert a kereskedelemben kapható tojásokat többnyire ózonnal fertőtlenítik. Amennyiben piacon vásároljuk ezt az élelmiszert és biztosra akarunk menni, esetleg nyersen fogyasztanánk, Traszkovics Zsolt mosás helyett inkább a héj fertőtlenítését javasolja.

További érdekes cikkekért látogasson el a colore.hu weboldalra.

0 hozzászólás

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.