Egy csipet Mexikó Keszthely szívében

Egy csipet Mexikó Keszthely szívében
Szerző: admin

- Pikáns, fűszeres, egzotikus, illatos, és bárki függővé válhat tőle. Leginkább így jellemezhetnénk a ma már szerencsére a gasztronómiában méltó helyét elfoglaló mexikói konyhát. Nem holmi divatról, hóbortról van szó, mint ahogy sok más nemzet esetében beszélhetnénk róla, ez valami más, sokkal személyesebb. A szíven átfutva jut el a gyomorig, vagy fordítva talán, de mindegy is. Akár egy latinos szerető, bársonyosan simogat és perzselő vágyakat kelt bennünk egyszerre. Erről magunk is megbizonyosodhatunk, ha egyszer is betértünk a Keszthely főterén található mexikói étterembe, a Los Amigosban.


- Egy véletlen találkozásból született barátságnak köszönhetően jött létre Dunántúl első mexikói étterme 2003-ban Keszthelyen. A Los Amigos megálmodója, az első tulajdonos, Lőrincz Ferenc Bécsben került kapcsolatba azokkal a mexikói fiúkkal, akik hamarosan bemutatták őt nagyszüleiknek. Hetekig tartott az adatgyűjtés - az öregek a valódi, hagyományos mexikói konyhába engedtek betekintést a magyar szakácsnak. Ennek következtében a Los Amigos mexikói étteremben nem az átlagos latin-amerikai típusú vendéglátás kínálatával találkozunk, hanem azokkal az alapanyagokkal, fűszerekkel, és fortélyokkal, amit máig is leginkább csak Dél-Amerikában tálalnak a családi asztalra. Ráadásul a gasztro-élmény nem csak a tányérokon található falatokban merül ki, a tulajdonosok tradicionális kiegészítőkkel hoztak létre egy igazán autentikus környezetet vendégeik számára.

- A 30 fős zárt térrel és a 70 fős terasszal működő éttermet a jelenlegi két tulajdonos, Lőrincz Anikó és Demecs Tamás minden részletre kiterjedő, nagy odaadással vezeti. Törekvéseik között szerepel, hogy igazán egyedülállót alkossanak a hazai gasztro-kínálati palettán. Így az sem meglepő, hogy az alapanyagok egyenesen Mexikóból származnak. A latin-amerikai ételek csodálatos ízvilága és gazdagsága, a sokszínű zöldségek és a friss alapanyagok hatása az étlapon szereplő mintegy 80 tétel mindegyikénél felfedezhető. Talán könnyelműségnek tűnhet kiemelni az étlapról pár különösen ínyenc fogást, most mégis vegyünk pár példát, miért is kötelező legalább egyszer megízlelni a bármelyik mexikói „csábítót”.

- Kezdjük egy „könnyű” előétellel, a Los Amigos Combo tállal, aminek tartalma Rántott Jalapeňo Poppers, grillezett kukoricacsövek, rántott hagymakarikák, taquitos, fokhagymás-vajas pirítóssal, salsa és tejfölös-fokhagymás szósszal. Itt már sejthetjük, hogy nem egy átlagos helyre csöppentünk.

- A leveseknél kisebb fejfájást okozhat a döntés, hogy melyiket is válasszuk (pedig hol vagyunk még…). Kifejezetten ínyenceknek lehet csábító a Jalapeno fűszeres krémsajt leves. Aki a csípőset szereti, megtalálta, amire vágyik, de ha inkább kerülnénk az égető érzést, kérhetjük úgy is, hogy az ízek harmóniáját szimplán élvezzük. És ennél a résznél már nyakig bele is vagyunk szerelmesedve a mexikói konyhába. A szívünk és gyomrunk egyszerre kíváncsi a folytatásra. A választék viszont túl bőséges ahhoz, hogy csupán egyet említsünk meg a főételekből.

- A Los Amigos wings and ribs (két személyre) már első látásra sokat sejtető. A grillezett, pácolt oldalasokat és csirkeszárnyakat rántott csirkeszárnyak, rántott hagymakarikák, taquitos, salsa, BBQ, avokádó és tejfölös fokhagymás öntet öleli körbe. Nem is lehet többet írni erről, mint hogy ízorgia a javából!


- Természetesen nem maradhat ki a hamisítatlan mexikói találmány, a burrito sem a kóstolóból. A Burrito El Paso lényege: egy hatalmas tortillát sajttal, salátával, babpürével és mexikói rizzsel tálalnak, de a neve a töltelékre utal, ami lassú tűzön párolt darált marhahús hagymával, chilivel és köménnyel. Guacamole (avokádó) paradicsom és tejföl kerül a tetejére.

- Van egy olyan étel is, aminek a tálalása meglepetést okozhat annak a vendégnek, aki még nem hallott a Mexikói vasalós csirkemellről. A pácolt csirkemellet rozmaringgal fűszerezik, papas burgonyával és grillezett kukoricacsővel tálalják, s itt következik az a kép, amikor a felszolgáló egy tűzforró korabeli vasalóval a kezében az asztalnál vasalja meg a csirkemellet. Teszi ezt azért, hogy a rozmaringnak még intenzívebb legyen az íze. És valóban működik a kémia!

- A fajita neve is sokak számára ismerősen csenghet, és itt sem marad el a tálalás alkalmával a „körítés”. Nagyobb helyre van szükségünk az asztalon, mivel egy kis mexikói mintázatú fonott kosárkában érkezik a tortilla és vele a forró vasserpenyő, benne isteni illatú fűszeres, pácolt húsok és zöldségek grillezett hagymával, paprikával. Mellé avokádót, paradicsomot, tejfölt, sajtot, babpürét, és mexikói rizst kapunk.

- Ezután igazán megkívánhatunk valami édeset is, desszertben gondolkodva kihagyhatatlan a Platano Mexikano, azaz a tortillába csavart banán kisütve, mézzel átcsorgatva, amit vaníliafagylalttal tálalva fogyaszthatunk.
Ízelítőnek talán nem is kell tovább fokoznunk a kedélyeket, fentiekből is kiderülhet, hogy mellé nem nyúlhatunk. Fontos még megjegyezni, hogy a közhiedelemmel ellentétben, nem csak csípős ételekben kell gondolkodni, ha a mexikói konyháról beszélünk. Bár fűszerezése sajátos – ugyanúgy, ahogy a magyar konyha – de ez nem azt jelenti, hogy minden égetné a szánkat.

- De evezzünk most már folyékonyabb vizekre! Természetesen alap, hogy nem tudunk olyat kérni, amit nem tudnának leemelni a pult feletti polcról. Sőt! Szinte biztos, hogy egyedülálló a választék az agavéból készült tüzes italból. Fogyasztásukat akár a falról is leshetjük (nagyon szemléletes, eredeti képek szólnak erről a falon), tudjuk, nem mindegy a sorrend, sem az, hogy mihez mi az előírt. A borválaszték ugyanúgy hibátlan, ahogy a hangulat esténként - igényes magyar borászok nedűit kortyolhatjuk élvezettel. Az pedig már csak természetes, hogy latin ritmusok szólnak a hangfalakból, de alkalmanként igényes élőzene ütemére törölhetjük meg a szánkat.

- A végére hagytuk a leginkább izgalmas és vonzó tényt: a Los Amigos étterem étlapját áttekintve egyértelműen megállapítható, hogy bár tényleg csak keresve lehetne hasonlóan egzotikus gasztro-élményben részünk, mégis, az ár-minőség aránya az akár több száz kilométerről is visszatérő vendégek számára is kedvező. Közöttük számos híres színész, sportoló ragaszkodik itt kedvenc ételéhez és italához. Nagy hiba lenne kihagyni, megízlelni valami eredeti „mexikót” Keszthely központjában. Ajánljuk szívből. Persze szigorúan tequilával.

                                                                                                                                                 Temesi Hilda

0 hozzászólás

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.