Csak kevesen tudják, mi mindenre jó valójában egy forrólevegős sütő

Csak kevesen tudják, mi mindenre jó valójában egy forrólevegős sütő
Szerző: admin

Ezt a cikket köszönjük a colore.hu női életmód magazinnak.

Hogy mit lehet forrólevegős sütőben sütni, és mit nem, az egy roppant aktuális kérdés, hiszen a modern konyhai gép csak mostanában lett népszerű a háztartásokban.

Csakhogy aki úgy vásárol forrólevegős sütőt, hogy előtte nem néz utána, mire és hogyan használható, akkor bizony érhetik váratlan meglepetések, hiszen mindent még ez sem készíthet el. Az alábbi listából kiderül, mi mindent süthetünk forrólevegős sütővel, és mi az, amit semmi esetre sem.

Forrólevegős sütővel készíthető ételek

Ravioli

A ravioli készítésével sokaknak meggyűlik a bajuk, a forrólevegős sütő azonban oly kellemes, ropogós kérget varázsol a klasszikus olasz tésztának, hogy ezek után mindig így csináljuk majd.

Tökmag

Egy forrólevegős sütő amellett, hogy tökéletesen megpirítja a tökmagot, rendkívül időtakarékos megoldás is, mivel a tökmag pirítása a hagyományos módon akár egy óráig is eltarthat, addig a gép akár 15 perc alatt elkészíti.

forrólevegős sütő

A forrólevegős sütő kiváló megoldás változatos ételek készítésére (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Egyszerűbb sütemények

A konyhai gép többféle sütemény elkészítéséhez ideális, így például a népszerű amerikai cukros süti (sugar cookie), a lávasüti, de akár csokis zabkeksz is készíthető vele. Mindössze arra figyeljünk, hogy ne az eredeti receptet, hanem a kifejezetten forrólevegős sütőhöz szánt változatot használjuk.

Csirkecsíkok

Legyen szó akár otthon készült rántott csirkecsíkokról, akár bolti mirelit csirkefalatkákról, a forrólevegős sütőn egyik sem fog ki. Sőt, a készülékkel voltaképp a szárnyas bármely része elkészíthető. Sütés előtt megforgathatjuk teljes kiőrlésű zsemlemorzsában, de natúr formában is páratlanul omlós és ízletes csirkés fogásokat dobhatunk össze.

Házi csipsz

A forrólevegős sütő ideális az otthon gyártott csipsz sütéséhez, és nem is kell feltétlenül burgonyában gondolkodnunk, kipróbálhatjuk akár kelkáposztával is.

Keménytojás

Jó hír, hogy ha eddig nem szívesen álltunk neki a keménytojásnak, mert többnyire nem sikerült jól, akkor a forrólevegős sütővel ezt a problémát is áthidalhatjuk. Ráadásul még víz sem kell hozzá, így még egyszerűbb is a dolgunk, mint a klasszikus főzéssel.

sült krumpli forrólevegős sütőből

Ha forrólevegős sütőben készítjük a sült krumplit, 75 százalékkal kevesebb olajat használhatunk a hagyományos fritőzhöz képest (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Gyorsfagyasztott hasábburgonya

A sült krumpli sokak kedvence, egy forrólevegős sütő pedig isteni ropogósra süti, nem utolsó sorban egy fritőzhöz képes 75 százalékkal kevesebb olaj felhasználásával, ami azt jelenti, hogy egyszerre többet falatozhatunk belőle.

Tojásos tekercs

A tojásos tekercs készítésének legnagyobb kihívása, hogy az étel belül puha maradjon, kívül pedig kellően ropogós legyen. A forrólevegős sütőnek azonban ez nem jelent akadályt.

Ezeket ne süssük forrólevegős sütővel

Nyers zöldségek

Bár a fagyasztott zöldségek alapvetően elkészíthetőek forrólevegős sütővel, nyers változataikról azonban ez már nem mondható el, mivel a géptől elég undi, vizenyős textúrát öltenek.

Leveles zöldségek

Bár viszonylag ritkán merül fel az emberben (ha egyáltalán felmerül), hogy mondjuk friss bébispenótot vagy salátát tegyen a forrólevegős sütőbe, de ha velünk egyszer ez mégis megtörténne, ne tegyük.

Friss sajt

A friss sajt sütése szintén nem ajánlott forrólevegős sütőben– hacsak nincs lefagyasztva – , hiszen ahogy megolvad, ráragad a készülék belsejére, amit nem lesz sétagalopp kipucolni.

csirkés fogás forrólevegős sütőből

A forrólevegős sütő tökéletes csirkés fogások elkészítésére (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Bundázott ételek

A folyékony tésztabunda szó szerint lecsorog az ételről a forrólevegős sütőben, amit finom végeredmény nem, viszont rengeteg takarítani való kísér.

Enyhe fűszerezésű ételek

Sajnos a fűszerdarabkák könnyen beragadhatnak a gép apró réseibe, ami mondanunk sem kell nem tesz jót neki, ezért az ízesítést hagyjuk inkább a sütés végére.

Ne süssünk egyszerre túl nagy mennyiségű ételt

Tény és való, többféle méretű forrólevegős sütő létezik a piacon, de még a nagyobb modellek sem alkalmasak arra, hogy egyszerre négy adagnál több ételt süssenek. Vagyis ha mondjuk vendégeket várunk, akkor osszuk fel az adagokat, és készítsük el időben a tervezett fogásokat, nehogy balul süljön el az összejövetel. Az alábbi videóban pedig egy csokor, 15 perc alatt elkészíthető fogást találsz, kifejezetten forrólevegős sütőre szabva:

Extra tippek

Figyeljünk arra, hogy csakis olyan olajokat használjunk, melyeket lehet magas hőfokon is hevíteni (például repceolaj, vagy a napraforgó olaj). Ne használjunk hidegen sajtolt olajokat erre a célra (például olívaolaj, szezámolaj), mivel ha ezeket túl sokáig vagy túl magas hőfokra hevítjük, nemcsak az ízét, de az értékes tápanyagait is elveszíti. Ha hidegen sajtolt olajakat 40℃-nál magasabb hőmérsékleten használunk, nemcsak rossz íze lesz ételünknek, de káros anyagok is felszabadulhatnak a készítés során. Sokan imádják a rántott ételek ízét, ezért egy légsütő segítségével szinte ugyanolyan ízt érhetünk el minden extra kalória nélkül.

További érdekes cikkekért látogasson el a colore.hu weboldalra.

0 hozzászólás

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.